МВР ще се въоръжи с близо 13 500 бодикамери, които униформените трябва да закичат на ревера си и да снимат. Това ще стане до края на годината, ако бъдат приети промените в закона за силовото ведомство, предложени от депутатите от ПП-ДБ миналата седмица. 

„Средствата за закупуване на тези камери (за полицията около 13 500, а за НСО значително по-малко, но точният брой не е ясен) ще дойдат от бюджета на МВР или от фонд „Пътна безопасност“, обясни един от вносителите на промените Ивайло Мирчев, цитиран от „Телеграф“.

По думите му цената на една бодикамера на дребно е между 80-250 лв.

Брой 

Попитан знае ли колко бодикамери се използват в момента от родната полиция, Мирчев отговори, че няма тази информация, но не са ясни и правилата за тяхното използване. От МВР отговориха, че „бодикамерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата. Така действията им могат да бъдат наблюдавани онлайн във всеки момент.

Общо 1276 ще бъдат раздадени на СДВР, a в момента има 200. В КАТ са 1980, в охранителна полиция 1000, а 1146 предстои да бъдат закупени“. Освен това е стартирана обществена поръчка за 17 000 устройства, потвърди директорът на пресцентъра на МВР Митко Димитров. 

В момента униформеният състав на МВР е около 20 000 души. Те са от охранителна полиция, гранична полиция и жандармерия. Най-вероятно ще има служители, които няма да бъдат въоръжени с камери, тъй като прогнозният брой на закупените ще е с 6500 по-малък от състава. 

Мотиви 

„Данните от бодикамерите ще се съхраняват на сървъри на МВР. Има много начини за защита от манипулации, например квалифициран електронен времеви печат“, обяви съвносителят на промените и депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов. Той беше категоричен, че записите ще могат да се използват като доказателство в съда.

Както вече стана ясно, в мотивите е описано, че камерите ще имат превантивен ефект срещу полицейско насилие спрямо граждани както по време на протеста пред БФC, но също така ще защитават и самите служители, ако някой се опитва да ги набеждава в незаконни действия и неща, които не са извършили.

На въпрос има ли МВР готовност да разработи системата и да се сдобие с мощните сървъри, на които ще се пазят данните от бодикамерите, Божанов отговори положително. „МВР има дейта център, който според мен е готов да поеме и това“, допълни той. 

Санкция 

„Внесохме законопроект, с който се задължават служителите на МВР, които извършват дейности, свързани с охрана и контрол, да носят включени бодикамери, като се предвижда и санкция за невключване на камерата. Това е практика в много държави и повишава гаранциите както за правата на гражданите, така и за самите полицаи.

След многогодишни спекулации и неуспешни вътрешни и външни разследвания на превишаване на правомощията бодикамерите са начин за съхраняване на обективната истина, която да възпре тези полицаи, които злоупотребяват с дадената им власт и в същото време да даде спокойствие на останалите, че няма да бъдат несправедливо обвинени в същото”, коментира още Божидар Божанов.

Той допълни, че мярката ще има превенция и върху ситуации на пътя, което „ще намали значително корупцията тип "к'о пра'им с'я", допълни депутатът. 

 3 000 лв. глоба, ако ползват коли без „очи“!  НСО: Промените не са консултирани с нас 

Промените предвиждат монтиране на видеокамери и за колите на НСО, които са за специализиран транспорт. Ако се допусне използване на кола без нужното оборудване, виновният се наказва с глоба до 3000 лв., предвиждат още депутатите. От НСО заявиха, че службата няма практика да коментира предварително предложения за промени в законодателството, нито е възможно да бъдат изготвени предварителни разчети на базата на несъществуващи критерии.

“Предлаганите конкретни промени в Закона за НСО през преходни и заключителни разпоредби на проект на Закон за изменение и допълнение на ЗМВР не са консултирани с НСО“, обясниха оттам. Допълниха, че ще предоставят становище по предложенията по съответния ред и са в готовност да го представят пред ресорната парламентарна комисия, когато бъде подложено на обсъждане .

Шефът на СФС МВР Илия Кузманов: Да обсъдят текстовете с нас, за да няма опасения 

„Бодикамерите са регламентирани в целия свят, те не са нещо, с което да не се съобразим. Регламентацията е дори закъсняла.

Нашите опасения обаче идват от начина, по който са подготвени текстовете - без да са консултирани със служителите, които трябва да ги носят, в лицето на синдикалните организации. Едно обсъждане с нас би подобрило качеството на тези промени“, коментира шефът на най-големия полицейски синдикат СФСМВР Илия Кузманов.

По думите му проблеми в текстовете няма, но е важно как ще бъдат прилагани. Важно е да се спази принципът, че пазят правата както на гражданите, така и на полицаите. Според Кузманов камерите на ревера ще дадат възможност и на служителите да се защитават от набеждаване.

„Имаме опасения и спрямо това заснемането да не се превърне в тотална форма на контрол, защото никъде по света няма 100% видео- и аудиозаснемане. Имам предвид дори ходене до санитарни помещения. Силно се надявам и тук като в САЩ да се използват“, допълни председателят на синдиката. Според него при евентуални технически повреди не трябва да се винят и служителите, като изключим нарочни злоумишлени действия. 

Вицепрезидентът на БАПА детектив Брайън Бонев: В САЩ всички ги носим - от шефа до патрула 

- Детектив Бонев, от колко време използвате бодикамери в САЩ?

- От много години, но за всеки щат е различно. При нас, в Хайланд парк, щата Илинойс, поне от година и половина сме оборудвани с бодикамери.

Всички ги носим - от пътния патрул до шефа на полицията, включително сержанти и командири. Причината е, че ако трябва да се отзовем на престрелка или рисково обаждане, сме задължени да ги имаме. 

- Камерата постоянно ли работи, когато сте на работа?

- Тя се включва по три начина. Първият е ръчно - натискаш бутона и тръгва. Вторият - имаме сензор на кобура за пистолета, при вадене на оръжието се включва автоматично. Третият начин е, когато тейзърът се включва, това задейства и камерата. Аз моята я включвам и при получаване на сигнали. 

- Записът къде се пази и използва ли се за доказателство в съда? 

- Записите се пазят в облак (отдалечен сървър), където след това може да се гледат, докато служителят си изготвя доклада за дадения случай. Никой няма право и не може да трие тези записи. Що се отнася до това дали се използват като доказателство в съда - да, абсолютно. Даже това е първото нещо, което се изисква по време на дело от защитата и обвинението. 

- Видни експерти у нас твърдят, че в САЩ и други европейски страни, ако някой нарушител види бодикамерата, става дори по-агресивен. Това вярно ли е? 

- Това не е вярно. Тъкмо обратното е. Всеки човек си има едно на ум, когато знае, че го записват.

Хората стават по-малко агресивни, внимават какво говорят, не обиждат толкова. Нещата се променят от тази гледна точка, че после няма да могат да излъжат, че някой е обидил тях. Моето лично мнение е, че камерата 100% защитава служителя на реда.

Ако обаче полицай си позволи злоумишлени действия или не я включва, когато се налага, могат да го накажат с уволнение.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук