Днес на 101 години почина д-р Иванка Овчарова, офталмолог, основателка на Очното отделение в болницата в Кърджали. За поколение кърджалийци тя беше изключителна жена и лекар.

Поклонението ще се състои в неделя, 20 септември, между 13.00 и 14.00 часа в гробищния парк в Кърджали.

Д-р Овчарова е сред пионерите на здравеопазването в Кърджали. Родена е в царско време в покрайнините на Пазарджик. Обявяването на Втората световна война осуетява следването й във Франция.

Прехвърля се в Братислава, а след година се връща в България, за да продължи образованието си във Факултета по медицина към Софийския университет, който тогава наброява едва 10 момичета.

Помни бомбардировките над София и времената, в които „златният“ български лев е бил равностойно платежно средство в Европа. Преживяла е разцвета и залеза на монархията, налагането и рухването на комунистическия режим, прехода към демокрация.

В Кърджали идва през 1956-та. Д-р Овчарова е очен хирург, основател и дългогодишен завеждащ на Очното отделение в областната болница, където внедрява революционния метод криоекстракция за лечение на очна катаракта. Зад гърба си има над 1 500 операции и признателността на хиляди пациенти, на които е върнала зрението.

Очното отделение тя създава на 15 септември 1959 година. Приживе обича да се шегува: „На много хора съм отворила очите“. И това не е метафора.