Задкулисният кръг "Капитал" се е покрил в миша дупка, след разобличаването на измисления фейсбук образ Александър Николов, зад когото се крие Спас Василев от Кочериново.
Фабрикантите на фалшиви новини в кафявите издания на подсъдимия "бизнесмен" Прокопиев са парализирани от страх, че интернет измамникът обслужва именно техните основни герои Костов и създадените от него лабораторни проекти "Нова република" и "Дай България".

А как само изгря звездата на Александър Николов/Спас Василев.

Фалшификаторът успя да спечели доверие, след като няколко години публикуваше постове в социалните мрежи в услуга на Радан Кънев, Христо Иванов и сподвижниците им от "Агнешките главички".

Огромна приятелска листа в социалната мрежа, издаване на сайтове, поддържане на блогове, регистриране на фирми чрез негови Фейсбук приятели протестъри, интервюта, телевизии, та дори и продажба на медии, в допълнение към основната му „дейност“ на интернет крадец на кредитни карти и суми за самолетни билети.

Нищо, че никой никога не е виждал „Александър“ на живо, само са чували гласа му по телефона и по скайп. Нищо, важното е, че говори, пише и споделя „ценностите“ им. Против корупцията е, против Борисов и Цацаров. Това за тях е достатъчно – ТОЙ е с тях, те са с него и са готови на всичко – дори да го подпомагат финансово...".

Случаят "Александър-Спас" е звучен шамар по новите цензори от кръга АРГО, подобен на публикуването на самата стенограма, разкриваща как действа олигархично-икономическото задкулисие, което действа в услуга на банкера беглец Цветан Василев и ортаците му.

Фалшивият герой, който е измамил над 40 души – всичките все от кръга на т.нар. жълтопаветници и протестъри, показа нагледно как действа машината за пропаганда на задкулисието и как се гради образът на експерт, който да обслужва определени „каузи“ на босовете, които движат протестърските марионетки.

Схемата на т.нар. Александър Николов, когото никой не е виждал на живо, но е е измамил над 40 души, бе разкрита първо от Блиц.

Името на измисления образ стана медийно известно, след като десетки негови приятели във Фейсбук се оплакаха, че е използвал фалшив профил в социалните мрежи и ги завлякъл със самолетни билети. Сред ужилените има мениджър в банка, адвокат и журналисти.

Измамникът се представя във Фейсбук като Александър Николов, на 35 години, и е изключително активен в социалните мрежи. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години е служител в компании като „Еърбъс”. Започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети, разполагайки с личните данни на хората, които му се доверяват. В коментарите му вземат участие блогъри, журналисти, медийни анализатори – все издигнати до величия с етикета на Фабриката за фалшиви новини.

Именно с тези умни и красиви експерти и общественици Александър демонстрира Фейсбук близост. Интернет фикцията обаче се оказва още по-сериозна, след като лъсва, че измисленият Александър е успял да създаде две медии – chronical.bg и e-space.bg, и дори да изгради имидж на анализатор, който коментира политическата обстановка в страната по национални медии, без никой да го е виждал. „Българинът от Париж“ дори е уреждал участия в национален ефир на пионката на Костов - Радан Кънев. За целта е влизал в общи чатове с продуценти и протестъри е и предлагал гости, които да изговорят „правилните тези“ в ефир. Сред тях е и самият Александър, който е давал интервю пред БНТ по скайп, но без да показва лицето си, като обяснява, че има проблем с камерата. Така анонимно, но в национален ефир успява да пробута тезите именно на протестърския кръг, който по-късно се оказва и негова жертва.

Съвсем скоро на облагодетелстваните от Александър Николов/Спас Василев лица ще се наложи да дават обяснения пред компетентните органи.

Именно за това словохотливите празнодумци Христо Иванов и Радан Кънев бягат от горещата тема за фейсбук измамника!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!