Джебчийки масово обират възрастни хора минути след като са получили пенсиите си.  Мургавите крадли са се приучили и дебнат старците пред пощите и банковите клонове в деня за пенсии - 7-о число на месеца.  Пребъркват ги също около автогарите, в  магазините,  докато пазаруват,  както и в превозните средства, пише Телеграф.

Крадлите са млади, добре облечени и често проявяват любезност, помагат на възрастните хора да слязат или да се качат от рейса, или пък с торбите с покупките.

Ловки
Междувременно вече са успели да ги пребъркат, защото са много ловки с пръстите, обясниха криминалисти след серията от подобни случаи в страната.  Блестящ пример е случаят от Горна Оряховица, който полицията успя да разкрие за броени часове.

В полицията в железничарския град са били получени два сигнала за потърпевши от действията на наглите улични апаши. 74-годишна жена от близкото село Драгижево била ужилена в района на автогарата. Бабата си купила билет от гишето, платила с пари от портмонето си, след което, както обикновено, поставила портмонето в чантата си и я закопчала.

Минути по-късно, когато вече се била качила в автобуса, тя установила, че чантата й продължава да е затворена, но портмонето с 210 лв. от пенсията и личните й документи липсват. След подадения сигнал полицията реагирала светкавично и още същия ден извършителката на престъплението била установена и задържана.

Тя си е признала и е върнала откраднатото. Друга баба е ужилена, докато пазарувала в магазин и оставила чантата с портмонето си в количката. Чак на касата установила, че чантата й е изчезнала. В портмонето имало 340 лв. от току-що взетата пенсия и лични документи. Извършителят на кражбата все още се издирва.

Бутане
Полицаи предупреждават възрастните хора да бъдат особено бдителни в дните, когато получават пенсията си, тъй като тогава се наблюдава активизиране и на джебчийките. В повечето случаи крадлите дебнат жертвите си на улицата и по автобусните спирки, като се движат в групички по две или три.

Обикновено едната от крадлите се блъска в жертвата и докато отвлича вниманието, извинявайки се, съучастничката обира. На територията на страната действат няколко групи джебчийки, предимно от Северна България и градовете Левски, Севлиево и Горна Оряховица. Има и опитни от софийските Костинброд и Петърч, както и Червен бряг, Плевенско, но те се връщат у нас около големите празници, а иначе заработват в Испания, Италия и Германия.