В свят, изправен пред по-чести и по-жестоки бедствия, солидарността е по-важна, отколкото беше в миналото. Ако продължаваме да се отделяме, вместо да се обединяваме, ще загубим растеж и просперитет. Това каза пред Нова телевизия управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

„Влизаме в свят, в който климатичните бедствия ще са по-свирепи. За МВФ това означава, че не можем да мислим за икономическа и финансова стабилност, без да мислим за климатичните рискове“, посочи тя.

„България трябва да следва последователно целите си за Шенген и еврозоната. Добре е България да влезе в еврозоната, щом сме в борд и нашата валута е вързана с еврото, това значи, че ЕЦБ определя нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем.

В свят, който става по-непредсказуем, да имаме подкрепата на Централната банка в пълния ѝ мащаб, е добре за сигурността на българските граждани и икономика.

Изостанахме спрямо Хърватска, влизането им в еврозоната помогна на туризма им. Не скочиха цените. Защо и ние да не помогнем на нашия туристически бранш, като въведем валута, позната на целия свят? Какво ни задържа, освен колебанията и съмненията, които трябва да бъдат изчистени“, коментира Георгиева. 

Тя твърди, че по отношение на дълга България се справя прекрасно - 25-26%, което е много под изискванията за еврозоната.

„Имаме още работа за вършене при борбата с инфлацията, но вървим в правилната посока. Миналата година беше около 13%, тази година слезе до 7, но трябва да продължим още.

Това е препятствието, което трябва да бъде фокус на политиците, които се занимават с влизането в еврозоната. Инфлацията е особено пагубна за по-бедните хора, като допълнителен данък е на раменете им“, смята Георгиева. 

Георгиева коментира и войната в Украйна. По думите й случилото се на 24 февруари 2022 г. е голяма трагедия не само за украинците и за съседите им, но и за целия свят.

„До войната приемахме, че мир в Европа е даденост. Вече не можем да го приемаме за даденост. Това значи, че разходите за отбрана вървят нагоре.  

Не виждаме края на тази война. Колкото по-дълго върви, толкова повече риска за последици за другите страни се увеличава.

Икономическите последици са много сериозни. 2021 г. се възстановявахме много силно, 6,1% на световната икономика, тази година е около 3%, за следващите 5 години предвиждаме слаб растеж“, каза още Георгиева.

„Как да се стигне до край е въпрос на политиците. Ние можем да покажем цената на тази война, както да покажем цената на света, който се дезинтегрира. В средносрочен период светът може да загуби 7% от БВП“, предупреди тя.  

„Решенията имат последици. Тази война трябва да свърши, по-скоро – по-добре“, категорична бе шефката на МВФ.

Пред Деси Банова-Плевнелиева Георгиева повдигна завесата и около личния си живот. Тя разказа, че е отпразнувала 70-годишния си юбилей си в компанията на семейството и приятелите си.

„Беше прекрасно. Близките, децата ми ми направиха уникален подарък – попитаха ChatGPT как изглежда моят портрет на базата на живота ми. Имам картина, нарисувана на основата на ChatGPT.

Погледнах назад и си помислих какъв беше светът, когато се родих. Огромна промяна и за добро, и за не толкова добро.

Средната продължителност на живот по света беше под 50 г. Тогава по света имаше 3,5 млрд., сега са 8 млрд. Тогава икономиката беше 1/10 от това, което е днес, много добре. Някои неща се подобриха, някои неща станаха много по-сложни“, заяви тя.

„Най-много ме притеснява, че сме в свят с по-голяма неизвестност. В младостта и детството ми нещата бяха предсказуеми. Сега е много трудно да си представим какво ще стане след година. Огромната промяна е ролята на технологиите", каза още Георгиева. 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук