Една единствена медицинска сестра от Казанлък е изразила безусловно съгласие при необходимост да се включи в работата на новосъздаденото COVID-отделение при общинската МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ от всички 77, които работят в учебни заведения, детски градини и ясни. Това показват данните от анкета, организирана превантивно от общинската администрация, предава Монитор

Още една нейна колежка е заявила съгласие, но само при условие, че преди това бъдат затворени заради карантина учебните заведения. Други три са проявили готовност да помагат в отделението, но при крайна небоходимост без да уточняват какво разбират под това.


Останалите са непреклонни в нежеланието си, въпреки че не са в пенсионна или предпенсионна възраст, както и въпреки решението на общината да заплаща по 1000 лв. месечно на работещите на първа линия извън същата сума, осигурена от държавата.

Към парите от общината предлагат храна за нощните смени и безплатно ползване на общинско жилище, при необходимост от изолация.

Сходна е ситуацията и в областния град Стара Загора, където на призива към студентите-медици от Тракийския университет да помагат като доброволци в Клиниката по инфекциозни болести, са се озовали само три бъдещи лекарки, а трима техни колеги са сключили трудови договори за санитари.