На извънредна пресконференция кризиният щаб в Пловдив потвърди новината на БЛИЦ.

Както първи съобщихме, заразен с коронавирус е шефът на Спешното отделение в болница "Пълмед" д-р Димитър Деликостадинов. Медикът е изолиран в дома си, вероятно се е заразил от някой от пациентите.

На 11 март не се е почувствал добре и е излязъл в болнични. Пробата му е била потвърдена, лекарят е в добро състояние. Направил е каквото трябва, на него и на съпругата му са връчени предписания.

Това каза шефът на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Предприети са всички мерки да се издирят контактите, изследва се цялото Спешно отделение в болницата, ще се изследва персоналът и пациентите. Дезинфекцира се цялото отделение. Част от пациентите там вече са изписани в добро състояние. 

Другият заразен с коронавируса, както съобщихме, е на 39 години. Тодор С. се е върнал от Англия на 10 март със семейството си. На 13 март е приет с температура и кашлица в Инфекциозна клиника в "Свети Георги".

Мъжът е в добро общо състояние, на семейтвото му е връчено предписание от РЗИ, изследват се контактите на мъжа, за да се предприемат необходимите мерки, каза още д-р Танчева-Манчева. 

Директорът на Университетска болница "Свети Георги" Карен Джамбазки, където лежи пациентът, добави, че той няма дихателни проблеми, хоспитализиран е. Иначе в болницата имат маски и предпазно облекло за персонала, на входа има термокамера, предприети са първите стъпки, за да има в Пловдив лаборатория за изследване на коронавирус, тъй като сега пробите се носят в Стара Загора. 

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че днес трябва да пристигнат предпазните облекла за пловдиските медици. Каназирева добави, че ако в ромския квартал Столипиново не спазват предписанията на щаба, ще сложат целия квартал под карантина и повече нямада правят реверанс към никого.

Криситна ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!