Световната оперна прима Александрина Пендачанска ще бъде звездата в операта "Тоска" от Пучини на 18 юли.

Спектакълът е част от афиша на Опера в Летния театър 2019, ММФ „Варненско лято“. Веднага след поредица от участия като Тоска в Италия, Пендачанска ще представи и във Варна тази бравурна и сравнително нова роля в нейния репертоар. „Тоска е една от ролите, заради които станах певица – споделя Александрина. – Но не исках да избързвам, трябваше да съм сигурна, че е дошъл моментът, че не рискувам с тази роля.
 Съвършеното изпълнение на Тоска е това на Мария Калас. Не се е родила певица, която „да я надскочи“. Няма друг модел, ако някой ви каже нещо различно, просто ще излъже. Това е и най-голямата трудност – да пресъздадеш нещо, което хем да не противоречи на този идеал, хем да не бъде имитация. Такъв беше и моят подход. Най-трудната задача беше „да я вградя“ в себе си по такъв начин, че тя да бъде моя“, споделя звездното сопрано.

В ролята на Каварадоси ще аплодираме великолепния тенор Камен Чанев - също един от плеядата световни български оперни гласове. Участват още: Пламен Димитров, Евгений Станимиров, Гео Чобанов, Благовеста Статева и др. Диригент е Михаел Балке - главен гост-диригент на Театъра и Симфоничния оркестър в Санкт Гален, Швейцария. Спектакълът ще се играе на сцената на Летния театър във Варна на 18 юли от 21 часа.