Суровите климатични условия през тази зима доведоха още в началото на месец януари до проявата на скрити недостатъци в отоплителната и вентилационната системи в някои от помещенията на музейната сграда „Квадрат 500“. Своевременно бяха ремонтирани авариралите климатични конвектори. Това заявиха от музея във връзка с информация, че картините там са пред заплаха.

„По нареждане на директора на Националната галерия главният реставратор на Националната галерия осъществи пълен и подробен мониторинг на състоянието на всичките над 1600 произведения в експозицията. Установени бяха промени в състоянието на някои от тях, което наложи незабавно да започне обследване на причините, довели до това.

Бяха предприети и мерки по аварийната консервация, която представлява защитно облепване на няколко от експонираните произведения и поставяне на допълнителни влагоувлажнители в определени зали. 

На 16 февруари т.г. комисия, назначена със заповед на директора, в която участват заместник-директорите на Националната галерия, реставратори от галерията, специалисти, отговорни за поддръжката на материалната база на галерията, нарочно упълномощени представители на фирмата за отоплително-вентилационни системи „Климатроник“, архитект Николай Борисов от проектантското бюро за сградата, представители на дружеството ITST, обслужващо наблюдението и координацията на системите в сградата и специално ангажирани външни експерти по отоплително-вентилационни системи и климатизация, направи нов обстоен оглед на място и обсъди проблемите с микроклимата в сградата. Няколко писмени становища с предложения относно необходимите действия за урегулиране  на системата и постигане на необходимите параметри на микроклимата, вече са готови, очакват се и други такива от всички технически компетентни и ангажирани с изграждането и поддръжката на системите в сградата лица.

В реставрационните ателиета и депата на „Квадрат 500“ се извършваха довършителни строителни работи и окончателно оборудване, което ограничаваше условията за пълноценна работа от страна на реставраторите според професионалните музейни стандарти. Към момента вече е възможно свалянето от експозиция и предаването на някои от творбите за консервация и реставрация. За целта бе издадена заповед от директора на Националната галерия”, се пише още в становището им.