“Българското преходно общество не е и скоро няма да бъде солидарно” е основната теза, която представя като социолог в книгата си “Солидарно ли е българското общество” проф. Кръстьо Петков, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града.
Книгата бе представена на пресконференция във Велико Търново. Проф. Петков посочи, че като икономист смята, че учителите са били прави искайки двукратно увеличение на заплатите, тъй като днес се препоръчва като антикризисна рецепта двукратно увеличение на заплатите и респективно увеличение на цените.

По този начин българските учители са подсказали възможен изход от кризата, но е нямало кой да ги чуе. От своя страна председателят на СБУ посочи, че това е единствената книга, която дава обективен анализ на 42 дневната ефективна национална стачка на учителите, която е единствената за мащабите на Европа и в историята на българското синдикално движение.

“Учителската стачка отвори вратите на България към европейските структури и европейските държави разбраха, че в България може да се върви към развитието на демократичните процеси”, заяви Такева. Като втория основен извод, който правят европейците, тя посочи, че рестрективните политики на правителствата към образованието ще забавят положителните икономически процеси за развитиетно на дадена страна.

Янка Такева обясни, че книгато на проф. Петков е завършек на сборник архивирани документи с 1500 публикации, които по време на учителската стачка е публикувала всяка медия. Радо Руменов/БЛИЦ