Те са различни, забележителни, оригинални млади творци, вече доказали своя талант в различни области на изкуството. Те са петимата избрани и номинирани за култовата Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“.


През април за дванадесети пореден път предстои Официалната церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – този на Фондация „Стоян Камбарев“, като и тази година битката ще бъде повече от оспорвана заради невероятните успехи на номинираните.


За някои те може да се опишат просто като: снимал Наоми Кембъл, състудент на Мария Бакалова, титулуван хореограф-кинаджия, най-младия концертмайстор в България и дързък визуален артист, но те са много много повече!

Ето кои са петимата номинирани артисти тази година:


БОГДАН „CHILLDAYS“ ПЛЪКОВ - фотограф, 26 г.
Живее и работи в Милано. Отличен е заради силната авторска визия във фотографиите си на супермодели като Наоми Кембъл, Белла и Джиджи Хадид, Кая Гербер, Кендъл Дженър и креативната си работа по видеоклипове на популярни рап и хип-хоп звезди.


Публикува свои фотографии в световно популярни платформи. Богдан е избран от British Fashion Council Awards в престижната селекцията New Wave: Creatives на церемонията в Royal Albert Hall. Обявен е като един от „30 под 30“ от Forbes България.


ЛОРА МАРКОВА - музикант, цигулар
Едва 17-годишна, изящната Лора е най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България - GENESIS ORCHESTRA на маестро Йордан Камджалов.

Наблюдавана от членовете на Фондация „Стоян Камбарев“ още от дете, тя е номинирана заради изумителния си талант, професионализъм и целеустременост, заради майсторството, финеса и ярко изразения собствен стил в изграждането на музикалната фраза. Лора е лауреат и носител на впечатляващо много награди от елитни международни конкурси.
 


ВЪЛКО ЧОБАНОВ - визуален артист, 29 г.
/дигитално изкуство, видео арт, живопис и пърформанс/
Забелязан е заради необикновената изразност и оригиналност в работата си по изключително актуални теми, свързани с дигиталния образ, интернет културата, отношението природно – изкуствено, контрастите между органичното и виртуалното.

Вълко е носител на престижната награда за млади художници БАЗА. Участва в редица изложби и фестивали у нас и в чужбина. Нестандартен и различен като артист и като личност. Сякаш роден на друга планета...ЯНИЦА АТАНАСОВА - съвременен хореограф и танцьор, 30 г.
Номинирана е заради работата си като хореограф и режисьор на оригиналния художествен танцов филм „Задължително приятно“ в съавторство с Татяна Соколова. Ритъмът, движението и интелектът са в кръвта на Яница.

Тя работи всеотдайно и успява да докосне и впечатли публиката с интернационалния език на танца, който е усъвършенствала до най-малкия детайл и жест. Носител е на световни хореографски отличия. Преподавател е по Съвременни танцови техники и Танцов театър в НБУ.
 


АЛЕКСАНДЪР ТОНЕВ - актьор, 25 г.
Членовете на Фондацията го забелязват още като студент заради ролята му на Силян в „Черна Дупка“ на Горан Стефановски, а в последствие на Никола в „Синът“ в Народния Театър „Иван Вазов“, княз Мишкин в „Идиот“ в Сфумато, Трепльов в „Чайка“ и Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър.

Номиниран е за концентрираната си актьорска енергия, за органичното и деликатно присъствие на театралната сцена и пред камерата във филма „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов и в няколко късометражни филма.ВИЖТЕ НОМИНИРАНИТЕ 2021 в кратък филм
 


Победителят за 2021-ва и наследник на влогъра и кинорежисьор Крис Захариев, който спечели Голямата Награда в конкуренция с още четирима млади творци от различни сфери миналата година, ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв!

Най-важното е, че всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.
 


Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще бъде на 22-ри април в JOY Station.

Именно тогава на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). 3-ма млади кинорежисьори, селектирани от престижно международно жури от Холивуд, Великобритания, Италия и България ще заснемат и монтират 5 минутен игрален филм само за 5 дни. Имената на финалистите, които ще снимат своите късометражни филми ще бъдат обявени на 11- ти март в сайта на Фондацията www.kambarev.org , както и в медиите.
Победителят ще заслужи статуетка и 10 000 лв. за следващия му филм.


Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!


Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI, IDEA comm, НДФ “13 века България”, Prime Development, SSG и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:YouTube
https://www.youtube.com/user/FoundationKambarev?feature=g-all-u


Instagram
https://www.instagram.com/stoyankambarevfoundation/


FB
https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/