Все още няма грипна епидемия, та дори и единични случаи, има завишаване на случаите на респираторни заболявания, заяви пред Агенция БЛИЦ д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.
През изминалата седмица случаите на остри респираторни заболявания са 3612, при 3489 за предходната седмица.  
Това е поредното завишаване на заболяванията, причинени от респираторни вируси, но това не са случаи на грип, тъй като изследванията не показват циркулация на грипен вирус, както и данните от европейските страни не показват подобна картина, коментира за БЛИЦ д-р Кунчев. Той препоръча да се предприемат превантивни мерки срещу грипа, като всеки може да го направи и през  ноември и декември. Ако над 65-годишните не си направят имунизация е просто безотговорно поведение, е мнението на Кунчев. Той се похвали, че държавата поема имунизацията на възрастните хора в социалните домове.
Проверка на БЛИЦ показа, че във фармацевтичната мрежа има вече в наличност различните видове ваксини Инфлувак, Ваксигрип, Инфлексал и Флуарикс, които са добре познати и могат да предотвратят очаквания грип щам А Бризбейн. Очакваната грипна вълна, доколкото може да се прогнозира, ще бъде  към края на януари, посочи д-р Кунчев.
Калина Петрова, БЛИЦ