Първата продажба на имот в Португалия с криптовалута сякаш остана незабелязана. Зад осъществяването обаче стои близо година усърдна работа, пише "Труд".

На 4 май Жоао Маркес продава апартамент в град в Брага на стойност 110 000 евро за малко под 3 биткойна. Президентът на Нотариалната камара на Португалия Хорхе Силва наблюдава сделката, както и Карлос Сантос, главен технологичен директор в португалската компания за недвижими имоти Zome, която посредничи при продажбата.

Целият процес отнема само няколко минути, но той е кулминацията на многожество дискусии, провеждани в рамките на месеци, между португалските данъчни и финансови власти, както и нотариуси, за да бъде договорено как биха могли да се извършват трансакциите за имоти изцяло в криптовалути.

Нова секира за джоба на българина, свързана с дома му!

Португалия, която няма данъци върху капиталовите печалби от криптовалути, е рай за криптоинвеститорите. В средата на април офисът на Силва издава насоки за това как нотариусите трябва да подхождат към криптотрансакциите, без да е необходимо да ги конвертират в евро преди узаконяването им.

Силва твърди, че този ход отразява ясното желание от страна на купувачите. „Криптовалутите са реалност,“ посочва той. „Сега можете да правите продажби с криптовалути по законен начин с прозрачност, като спазвате всички изисквания“, добавя експертът.

Примерът на Португалия е необичаен. В повечето страни липсата на ресурси за оценка на свързаните данъчни последици и рискове, както и опасността от пране на пари, означават, че конвертирането във фиатна валута все още е необходимо в даден момент от процеса.

Междувременно броят на потенциалните купувачи нараства. Вече има десетки хиляди участници в биткойн мрежата, които държат повече от 1 млн. долара в своите дигитални портфейли.

Проучване на Knight Frank, провеждано сред повече от 600 управители на средства на стойност над 30 млн. долара, установява, че през 2022 г. почти всеки пети клиент инвестира в криптовалути и сходни дигитални активи.

В София масово купуват тези апартаменти, ето защо

Това отразява пика на пазара. Сривът в цените на криптовалутите тази година, предизвикан от нарастващите лихвени проценти, изплаши инвеститорите и изтри около два трилиона долара от оценката на всички криптовалути.

Все пак има ентусиазъм за сделки с криптовалути на имотния пазар. Той е наличен не само сред купувачите, които искат да превърнат нестабилните си активи в по-безопасни инвестиции.

Според Даниел Браун от британската юридическа фирма Kingsley Napley е налице интерес към купуване на имот чрез криптовалути, натрупани в навечерието на пика на цената на биткойн миналия ноември.

Сега, след месеци на пазарни турбуленции, аргументът за насочване към по-безопасни активи става все по-труден за пренебрегване, добавя Браун. „Хората се стремят да загърбят нещо, което е известно със своята волатилност и влагат парите си в нещо по сигурно“, изтъква той.

Много от клиентите на Браун са сравнително млади купувачи, които търсят своето първо лично жилище. Тези купувачи са спечелили по някакъв начин състояние чрез поемане на рискове и „сега се впускат в нещо друго“.

Колко ще скочи цената на жилищата у нас през 2022 г.

Има интерес и от международни купувачи, които търсят втори дом в чужбина. Това е една от причините, поради които La Haus, колумбийска компания за недвижими имоти, подкрепена от Джеф Безос, отчита серия от продажби на имоти чрез биткойни на популярни туристически места като Тулум, Мексико и карибското крайбрежие на Колумбия.

От първата си сделка през януари компанията е продала четири имота на обща стойност 800 хиляди долара.

Извършването на сделки изцяло в криптовалута означава, че международните купувачи не губят от обменните курсове и таксите при конвертирането на една валута в друга, което прави процеса на трансакция по-облекчен. В същото време волатилността на биткойните е с порядък по-голяма дори от най-нестабилните валути.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук