Стефан Данаилов няма да удари първия звънец на 44-­ото Народно събрание. По старшинство негова беше честта при откриването на 42-­ия и 43-­ия парламент. Този път обаче в НС ще има по-възрастен от него депутат, отново от левицата. Това е ­ журналистът Тома Томов, пише "24 часа".
Очаква се президентът Румен Радев, който по конституция има едномесечен срок от изборите на 26 март да свика първото заседание, да избере 19 април. По традиция на откриването на всеки парламент присъстват държавният глава, председателите на върховните съдилища, патриархът, посланици.

Програмни речи държат лидерите на партии, избрани за народни представители. Клетва като депутати ще положат всички, включително очакваният бъдещ премиер Бойко Борисов и тези от парламентарната група на ГЕРБ, на които ще се довери в бъдещия си кабинет. Впоследствие на местата на министрите ще влязат следващите в листите.

По информация на изданието, Димитър Главчев ще е председател на 44-­ото НС. Той натрупа достатъчно опит като заместник на Цецка Цачева в 43-­ия парламент и безспорно е най-подготвеният в процедурно отношение от парламентарната група на ГЕРБ. На мястото му като зам.­-председател на НС най-­голямата партия може да излъчи Десислава Атанасова.

Предстои и разпределението на местата на парламентарните групи в пленарната зала. При това трябва да се избегне деликатната ситуация едни до други да седнат депутатите от Патриотичния фронт и ДПС, но реално това ще се случи освен ако народните представители на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров искат да имат челни места, а не да се наредят зад колегите си от ГЕРБ.

След клетвата на 44­-ото НС ще стане ясно кои комисии ще отстъпи партията на Борисов на коалиционните си партньори. По традиция от ГЕРБ дават по една и на опозиционните групи.