Шофьори лепят безцветно фолио или монтират парчета прозрачен плексиглас по номерата на колите си, за да не ги снимат камери на КАТ, пише в утрешния си брой в. “Труд”.
Модата тръгнала от Варна преди около година, когато там заработи видеонаблюдение по кръстовищата. Според участници в интернет форуми изобретателят е студент от Техническия университет в морската столица, чието име не се споменава.
Младият техничар изчислил ъгъла, под който снимат полицейските камери, и открил безцветна материя, която отразява светлината така, че в обективите се появява т. нар. блик и не се чете табелката. Оттогава в интернет тече оживена кореспонденция по темата.
Други анонимни препоръчват автономерата да се напръскат с безцветен лак за коса. Получавал се същият заслепяващ ефект. Според трети изобретателят не е българин, а у нас е пристигнала практика, позната от 90-те години във Великобритания и Швейцария, а след 2000 г. – в Испания, Франция и Гърция.
Законът у нас наказва с 20 лева глоба за зацапани табели и с 50 до 200 лева, ако колата изобщо се движи без номера. При подправяне на табели фалшификаторът се праща на съд. Но според адвокати при казуси като “фолио”, “плексиглас” или “лак за коса” трудно би могло да се докаже авторство. А пък защитата ще иска оправдание, тъй като номерът всъщност не е подправен. Може да се докаже дори, че клиентът е сложил фолио, за да не се цапат табелите. /БЛИЦ