По 25-30% от всеки одобрен проект са искали служители в контролираните от ДПС министерства на екологията и на земеделието, засякло разследването "Лиана". Това съобщава електронното издание на в. "Дневник", като се позовава на източници, запознати с разработката. Според тях ставало дума за добре смазан механизъм в двете ведомства, при който парите - най-често давани на ръка, са постъпвали в обща каса.
Разследващите успели да стигнат чрез специални разузнавателни средства до конкретен човек, отговарял за трезора. Когато за първи път съобщи за дело "Лиани", депутатът от ДСБ Атанас Атанасов твърдеше, че то е било за черна каса на партията на Ахмед Доган.

В сряда вътрешната парламентарна комисия изслуша по разработката главния прокурор Борис Велчев и бившите шефове на контраразузнаването и на ГДБОП Иван Драшков и Ваньо Танов. Пред депутатите Танов намекнал, че черната каса е обслужвала една политическа сила, не казал коя е тя, но няколко пъти повторил, че двете министерства са в сферата на влияние на една формация.

Според източници на изданието, запознати с разработката, от схемата в двете министерства понякога се е ползвала и БСП. Засечен бил разговор, в който се говорело за комисиона за социалистическата партия от проект.

По повод изнесената от Атанас Атанасов в сряда информация, че министър от кабинета "Станишев" е получил пари от трезора за пътуване в чужбина, източници на "Дневник" уточниха, че това е станало след нареждане от един от ръководителите на ДПС.

Не чух никаква конкретика на заседанието в сряда, нямаше никакви имена и партии, а недомлъвките се използват като повод за медийни изяви от някои хора, заяви потърсен за коментар депутатът от ДПС Камен Костадинов. Говорителят на БСП Ангел Найденов заяви, че не коментира несериозни твърдения.

Разработката "Лиана" била провалена заради изтичане на информация, казаха депутати от вътрешната комисия. На финалната права на разследването, започнало през 2006 г., спецслужбите са се готвели да заловят служител на митниците в момента, в който той внася голяма сума пари в черната каса. Малко преди удара обаче следените били предупредени, подслушваните телефони "млъкнали" и това спряло делото през февруари 2007 г. Народни представители казаха, че на заседанието в сряда Ваньо Танов е дал да се разбере, че течът е станал, след като информация за "Лиана" е била докладвана в МВР и допуснаха, че именно там трябва да се търси пробойната. Те се чудеха защо на предишното им заседание, когато за изслушване по темата бил поканен вътрешният министър Михаил Миков, той не им е казал, че разработката е била опорочена именно заради изнасяне на данни към разследваните. /БЛИЦ