Запознайте се с… Лигла. Така се казва тригодишният кокер шпаньол, който часове чакаше стопанина си пред книжарница „Приятели” в центъра на Хасково. Историята с изгубеното куче, публикувана от  haskovo.live писа, обиколи социалната мрежа и по-малко от час след публикуването й любимецът вече беше при стопанина си.

куче лигла със стопанин
Да изгубиш каишката, после и кучето

Стопанин на Лигла е Светлозар Стоянов. Мъжът изгубил каишката и докато купи нова, оставил кучето в двора на приятел.Лигла обаче не търпяла да стои сама. Успяла да избяга и тръгнала да търси стопанина си.

След дълго лутане, кучето спира на познато място. Стопанинът й често посещавал книжарница „Приятели”. И досущ като Хачико Лигла приседнала и вперила взор в книжарницата. Чакала часове наред своя приятел. 

И Слава Богу, не се наложило да остане на площада 9 години. Защото след масовата съпричастност на хората бързо е открита от стопанина си.

куче лигла с хляб в устата
Намерена, обгрижена, обичана

Лигла е родена някъде в Русенско, а не в префектура Акита, както Хачико. За разлика от японския си първообраз обаче е била бита, малтретирана и изоставена. Бродила е из горите, докато не срещнала Светлозар. Двамата се видели за първи път преди три години в района на Скалните манастири на русенското село Нисово.

куче лигла при откриването му
При първата среща кучето е било много изплашено и малтретирано

Не било любов от пръв поглед, признава днес Светлозар. Мъжът, който се занимава с фотография и теология, вижда едно бито и изплашено кученце, и решава да го спаси, обезпаразити и подари на някого.

Тъй като в района се отглеждат кучета за търсене на трюфели, той предположил, че кокер шпаньолът е обучаван точно за това. Но явно или не се е справял добре и е захвърлен, или е успял да избяга от тормоза, на който е бил подложен.


Лигла обича да позира и често попада в обектива на фотоапарата на своя стопанин

Лигла… като лигла

Вече в дома на Светлозар в димитровградското село Горски извор кучето бързо закрепнало. Грижите привързали мъжа към кучето. А то му се отплатило с любов и много кучешки целувки. Признателността често граничила с лигавене, откъдето дошло и името на кучето. Първо на шега, после завинаги, Лигла станала част от семейството на Светлозар.


Лигла в ролята на майка… на коте

Куче и коте в едно легло
Година след като взема в дома си кучето и го кръщава Лигла, стопанинът й намира на улицата изхвърлено малко котенце
. Съжалява го и го прибира. А Лигла се превръща в негова приемна майка. Не на шега куче и коте заживяват заедно. Лигла поема изцяло грижите за котето и буквално го отглежда като собствена рожба.

И до днес куче и коте съжителстват заедно. А човекът е техен стопанин. И преди всичко - Приятел.