В депутатът Антон Тодоров направи гръмко разкритие с публикацията си в "Телеграф" „Тъстът на Виктор Вълков – съветски резидент №1 в царство България”. От публикацията се разбира, че втората съпруга на говорителя на митичния кръг - Искра Пентиева, е дъщеря на Любомир Пентиев, който след бурна шпионска и диверсионна дейност заслужено наследява овакантения пост резидент на съветското ГРУ в България след 1942 г. и до самия 9 ІХ 1944 г.
След излизането си от затвора Пентиев оглавява  военно-следствената комисия при военното комендатство в София. Като такъв започва да се „занимава с военно-следствените дела на т.нар.”военнопрестъпници” до приключването до приключването им в т. нар. „Народен съд”. „От януари 1948 г. Пентиев е прехвърлен на работа във външното министерство като съветник при посолството в Белград, а едновременно е част от резидентурата на Управление І-ДС  / външнополитическото разузнаване/ там с псевдоним „Славянин”. След това е изпратен за генерален консул в Истанбул, длъжност, която служи за прикритие на дейността му на резидент на Управление І-ДС, ръководейки агентурно-информационния апарат в Турция под псевдонима Фируз.”

В южната ни съседка блестящият шпионин до момента Пентиев неочаквано търпи пълен провал в качеството си на резидент и след две години е отзован от вътрешния министър по това време Руси Капсамунов. Така безславно приключва бурната шпионска кариера на Любомир Пентиев, баща на Искра Пентиева – втората съпруга на Виктор Вълков.

От своя страна  „ШОУ” реши да попита самия Виктор Вълков как тази страница от живота му е останала скрита за широката публика и ето какво получи като отговор:”Да, четох въпросната публикация. Не съм развълнуван. Когато се запознах с втората си съпруга, баща й беше починал. Тя го представи като дипломат и не съм се интересувал повече. Сега и аз научавам за пръв път какъв е бил покойният ми тъст, с когото не съм имал късмета да се запозная приживе. Познавам Антон Тодоров, говорили сме. Питате дали е възможно български гражданин да бъде резидент на чуждо разузнаване? Може би, не знам, сигурно може, щом го пише Антон Тодоров. Той знае повече, чел е архиви, документи.

„ШОУ” направи справка по въпроса с допитване до бивши и настоящи служители на високи нива в системата на тайните служби. И получи един и същи отговор: не е възможно, резидентурата на чуждо разузнаване се оглавява единствено от кадрови служител на това разузнаване и няма прецедент гражданин на държавата, в която действа съответната тайна служба, да оглави нейната резидентура, дори да е нейният най-доверен и заслужил агент.

Явно разкритието на Антон Тодоров разбива на пух и прах догмите по въпроса и ще бъде полезно четиво за бойците на тихия фронт, които си мислят, че за тях тайни в занаята няма.

Славей КОСТАДИНОВ