Във Великобритания започна емблематичното събитие „Честване на Кристо“, организирано от Българския културен институт. Запознаването на британците с твореца от български произход, прочул се с оригиналните си пространствени художествени инсталации,  е смятано за кулминация на събитията, посветени на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
Лондон вече е в очакване на Кристо, който за първи път ще реализира негов проект на територията на Обединеното кралство. Това ще стане във втората половина на юни с така наречената „Мастаба“ - трапецовидна купчина с впечатляващи размери от цветни варели в едно от езерата в лондонския Хайд парк. Българският културен институт обаче, който е флагман на популяризирането на българската култура във Великобритания, вече запозна журналисти и гости с творчеството и историята на Кристо с два документални филма: „Мост към Кристо“ на журналистката от БНТ Евгения Атанасова-Тенева и „Граница на мечтите“ на живеещия в Париж режисьор Георги Балабанов.
 
Ето как Светла Дионисиева, директор на Българския културен институт, обясни пред БНР избора на Кристо за представяне на българската култура:
 
„Кристо е много популярен както в целия свят, така и тук във Великобритания. Показвайки Кристо ние показваме всъщност какви гениални творци и личности ражда България. Основната задача на Българския културен институт е да показва българското изкуство, да пропагандира и да повдига имиджа на България“.
 
Преди седмица Българският културен институт отбеляза в Лондон и празника на българската култура и славянската писменост „24 май“ в театър „Лестър скуеър“ с моноспектакъла на Захари Бахаров „Чамкория“.