Правенето и разпространението на снимките от падналата ограда край Малко Търново може да се окаже престъпление. Преди два дни депутатът от „БСП за България” Николай Цонков пусна кадри във „Фейсбук”. Вчера Цонков обяви, че му ги предоставил сигурен източник, но не каза кой е той, съобщава "Флагман".

Вътрешният министър Младен Маринов днес коментира темата в кулоарите на парламента след въпроси на журналисти.

Той обясни, че нарушението на преградното съоръжение не е прецедент и това се случва заради свлачища и други природни явления.

Областният управител бил уведомен. Взети са незабавни мерки за ремонт на съоръжението. Пренасочени са физически охранители и  термовизионни камери, които да предотвратят преминаване на незаконни мигранти през мястото.

В края на 2017 г. Министерският съвет прие, че оградата по границата е стратегически обект от значение за националната сигурност.

„Ами да, тя действа, така че… То е упоменато в закона. Мерките са – който наруши закона, се предприемат действия за доклад, образуване на досъдебно производство и съответно предаване на съд”, коментира Младен Маринов.

На питането дали в конкретния случай има разследване за разпространението на снимките, той отговори: „В конкретния случай първо трябва да видим дали снимката е направена в реално време и съответно дали е извършено престъпление съгласно промените в закона, така че това ще бъде предмет на проверка”.

След още един уточняващ въпрос – дали правенето на такива снимки застрашава националната сигурност, министър Маринов каза: „След като законодателят е преценил, че застрашава, това означава, че е така и реално изнасянето на филмови материали и снимки от това съоръжение и от начина на охрана на границата… естествено, че тази информация не я придобиват само добронамерени и съвестни граждани.”

По повод скандален танц и песен на изпълнителката Тита на събитие, на което е било ръководството на МВР, Младен Маринов коментира, че не обърнал голямо внимание.
„Аз слушам съвсем различен вид музика. Привърженик съм на хевиметъла”, призна министър Маринов.