Всеки, който е гледал новините на bTV тази седмица със сигурност е попаднал на един репортаж за „смъртните и тежки“ заплахи, които новата Жана Д`Арк на борбата за Темида Владислава Цариградска е получила от разстреляния аферист Мартин Божанов – Нотариуса. В репортажа бе излъчена част от аудио-запис на съдебно заседание, проведено на 14 януари 2020 година.

Тогава съдът в Луковит гледа имотно дело, в което Мартин Божанов е страна. Съдия е Владислава Цариградска, а още в началото на заседанието адвокатът иска отвод на съда заради съмнения в предубеденост.

„Вие допуснахте, както ние се опасявахме от самото начало, събиране на абсолютно индиферентно към предмета на делото доказателства, касаещи лични отношения, интимни отношения, клюки, набеждавания“, казва в записа Атанасов. Според протокола от заседанието Мартин Божанов твърди, че има и информация от свидетел за зависимост на съда.

„Също така сподели и с мен, че омразата на председателя на състава към мен и адв. Атанасов произхожда от това, че ние сме в близки приятелски отношения с лице, което заема висок пост в съдебната власт. Пък аз не крия, че съм в приятелски отношения и с …, който също е на снимка с г-жа Владка.

И не се срамувам от това, от което аз бях – малко е да се каже учуден. Смятам, че не е хигиенично да разказвам тук в подробности още какво ми разказа, защото ще разкрия лични ваши и мои семейни отношения, които не са за протокола“, произнася Мартин Божанов.

Обърнахте ли внимание на многоточието в горния цитат? На мястото им по принцип трябва да стои едно име, но явно някой е решил, че е целесъобразно то да бъде спестено както от репортажа в новинарската емисия, така и от сайта на медията. То обаче може да бъде открито от протокола на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от февруари 2020 година, когато кадровиците на Темида изслушват Цариградска за точно тази заплаха.

Тогава пред тях тя заявява: „Твърдяха се безумни неща, които после в детайлите ще ви кажа; донесла съм и протоколи, мога да ви ги предоставя. Намесваше се името на председателя на Върховния съд - Лозан Панов.

Страната твърдеше, че знаел, че аз съм предубедена към него, защото е много близък с високопоставени хора в съдебната система. Да, познавал и Лозан Панов, и аз съм се заканвала, че делото ще бъде решено в негова вреда и на адвоката му. Цитираха ме в публикации, включително се каза: „Хайде да не изнасям неща от личния Ви живот, че не е много хигиенично".

А, така. Значи самата Цариградска разказва тогава (и то пред Панов, който присъства на заседанието и не оспорва факта, че познава Нотариуса – б.а.), че са си били другарчета с афериста, който по думите й едва ли не въртял цялата държава на пръста си, но днес удобно пропуска името на Панов в иначе дългите си и напоителни медийни и институционални изяви в последните няколко седмици.

Дори на доста директен въпрос, зададен й от депутата от ДПС Хамид Хамид по време на второто заседание на парламентарната комисия за Нотариуса каква е връзката на Лозан Панов с цялата афера, иначе словоохотливата съдийка Цариградска видимо загуби образ и картина и бързо се опита да смени темата. Не без да си позволи да се опита да забрани на депутатите да й задават въпроси, на които не й е кеф да отговаря.

И така последователно стигаме до петък, когато привидно ни в клин, ни в ръкав бившият председател на ВКС Лозан Панов изпрати позиция до медиите, с която призовава… прокурорската колегия незабавно да отстрани изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Про форма в писмото му повод за това доста странно искане, идващо от един обикновен съдия във Върховния административен съд били  съмненията за зависимости в съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

Според него кадровиците трябва да направят "последни възможни усилия преди "Титаник" да се е разбил", така че начело на държавното обвинение да застане "силен характер с висок професионален интегритет".

Хайде сега да се опитаме да направим едно просто движение и да съберем две и две – Панов, който след неуспешния си опит да стане президент, подкрепен от „Демократична България“ изчезна от медийното пространство като старите пари, защо реши сега да изплува на повърхността?

И дали внезапният му интерес не е породен от страха, че името му все по-усилено се появява сред приятелския кръг на Нотариуса. Същият, когото другите приятели на Панов от Съюза на съдиите в България упорито се опитват да пришият на всеки друг, но не и на себе си. И между другото – същият Нотариус, когото Цариградска свойски нарича „Марти“, но иначе много се страхува от него.

И тук идва кулминацията – защо Панов, чието име упорито изскача от папките по делото за „Нотариуса“ и още по-упорито неговите хора се опитват да прикрият, сега така внезапно реши да иска оставки в съдебната власт.

И дали това негово искане не е свързано със страха, че ако се порови по-дълбоко, и то не от контролиран от ССБ, в чийто управителен съвет е Владислава Цариградска, човек току виж извадил тези притеснителни и топли връзки, които явно трябва да останат дълбоко погребани - под тоновете медийни и институционални изяви на „правилните“ хора.

За да се постигне основната цел на упражнението, което наблюдаваме в последно време – овладяването на съдебната власт от един доста компрометиран кръг от магистрати, НПО-та, медии и олигарси. Затова сега Лозан Панов се пробва да се държи като ни лук ял, ни Нотариус мирисал, в противен случай едни сериозни планове за пълен контрол върху държавата ще отшумят като приказка.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук