Конституционният съд (КС) е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Днес решение днес не се очаква, а е предвидено само обсъждане и приемане на документи, свързани с предмета на делото.


Очаква се в близките десетина дни КС да се произнесе по казуса.

Конституционният съд публикува приетите от магистратите документи по делото за двойното гражданство на Кирил Петков. Сред тях е декларацията, че е български гражданин и няма друго гражданство, която Кирил Петков е подписал, преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката от президента Румен Радев.Със свое определение от днес Конституционният съд остави без уважение искането на Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото. Съдът остави без разглеждане и искането му за събиране на други доказателства.

Съдът предстои да установи кога точно канадските власти са взели решението, според което Петков вече не е поданик на държавата на кленовия лист.

Преди дни стана ясно, че в документа, предоставен от него, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10  май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.

В интервю за БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", коментира, че ако се окаже, че Петков декларирал, че отговаря на условията за министър, въпреки че е имал канадско гражданство към момента на издаването на указа, би могла да му се търси наказателна отговорност за документ с невярно съдържание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ