След успеха на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра от преди две години, сега в музея подготвят ново представяне на експонати от българската история. Сред тях ще бъде уникалното Преславско златно съкровище от X век, съобщава „Стандарт”.
Изложбата ще обхване периода на Първото и Второто българско царство, а освен златото, в нея ще бъдат включени рисувана преславска керамика от Златния век на Цар Симеон и иконата на Теодор Стратилат.
 

Експерти от Лувъра все още обикалят страната, за да изберат какво друго да бъде представено.
 
„Вашата история е толкова богата, толкова много са съкровищата, но не можем да имаме всичко", коментира Жаник Дюран, куратор на изложбата.
 
От музея в Преслав високо оценяват възможността толкова ценни български експонати да бъдат изложени в един от най-големите световни музеи.
 
„Това е още едно признание за изключително богатите находки, с които разполага нашият музей, все пак не случайно ние сме тясно свързани с един от най-големите периоди на възход в нашата история", коментира директорът на историческия музей във Велики Преслав Пламен Славов, цитиран от bTV.
 
Българската изложба ще бъде подредена в Лувъра през 2018 г., когато страната ни ще бъде председател на Европейския съюз.