Не може да имаш 15 депутати и да искаш да имаш правителство. Явно те не разбират смисъла на демокрацията и трябва да търсим по-прости варианти, които ще могат да разберат. Това заяви пред tribune.bg депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син, коментирайки заявката на лидера на ИТН Слави Трифонов за експертно правителство с третия мандат

Ето какво каза още политикът пред tribune.bg.

- Г-н Дилов, защо трети парламент има проблем да избере своя председател?

- Демокрацията е трудна работа. Явно нещо по-простичко трябва да измислим, защото изглежда много изпростяхме всички българи и вече демокрацията ни е сложна. По-прости форми на управление ни трябват.

В началото бащите основатели на конституцията тук и последната, и тази приета след промените, се справяха, а ние не можем да се справим. Очевидно в хората е проблемът. Съгласна сте, че проблемът е в хората?!

- Да, става въпрос за един председател на парламента, който да ни изпрати на избори, каза лидерът на ГЕРБ. Към избори ли вървим?

- То или се постига съгласие, или не се постига. Няма среден вариант. Има един вариант, който е гениален и ще го предложа в зала след малко. Той е да не си играем на избори, а тази нощ около 12.30.ч. госпожа Лена Бориславова да влезе във всички регистри и да попълни, каквото трябва – декларации, състав на правителство, просто да хакне системата. Тя знае как се прави. Какво ще си играем.

- ИТН казват, че ще правят експертно правителство с третия мандат?!

- Аз казах, че демокрацията е сложно нещо. Не може да имаш 15 депутати и да искаш да имаш правителство. Явно те не разбират смисъла на демокрацията и трябва да търсим по-прости варианти, които ще могат да разберат. Този не го разбират.

- Възможно ли е с мандат на ИТН да получим правителство тип „Орбан“?

- Това е като сглобяване на прахосмукачка - като опиташ всички други начини, прочети инструкцията. Да прочетем какво пише в конституцията – как се прави правителство, кой го предлага и т.н. Очевидно е сложно за последните няколко състава на парламента.

- От БСП не може ли да дойде подкрепа?

- То може всичко, но трябва да се спазват елементарни правила. Най-голямата политическа формация предлага председател на парламента, тя предлага кабинет. Всичко друго са екзотики, които гледахме последните години, не ни омръзна и продължаваме с тях.

- Сега от "Възраждане" предупреждават, че при избора на патриарх ни грози разкол в Българската православна църква/БПЦ/?

- Малко истерично е това. Църквата е консервативна институция, много спокойна, имат си процедури и дори за разлика от нас в парламента си ги спазват. Ще видите, че няма да има разкол в БПЦ. Спокойно!