Люти спор се разигра в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Водещият бе поканил културният министър Боил Банов. Двамата обаче се скараха кой влиза в комисията, дала награди на естрадата.

"Диригентът Пламен Джуров е председател на комисията, подбрала 65-имата наградени", обяви Банов в студиото. По думите му останалите членове са представители на различни гилдии в изкуството.

"Защо ги криете? Вярно ли е, че в комисията са Любо Киров, Белослава, Мария Илиева и Графа", попита Любенов.

"Как може да противопоставяте така музикантите един на друг", ядоса се министърът.

Той обясни, че още преди година е обещал на Васил Найденов, че ще започне да решава проблема с парите на музикантите и сега вече е поел отговорност за това.

"Но като започнеш да решаваш един проблем, се отваря друг, който също трябва да решиш. И това е поемането на отговорност. Можеше нищо да не правим и тогава щеше да е тишина", каза разпалено Банов.

"Списъкът с наградени изпълнители и музиканти ще бъде допълнен. Още от утре започваме, след като се видя, че има пропуски", каза Банов в разговор с Георги Любенов.

По думите му в списъка ще влязат всички, които заслужават. Сред тях е и Христо Кидиков, който липсва въпреки критериите, според които премии ще се дават на наградените от "Златния Орфей".

Банов обясни, че няма законов начин, по който да бъдат отпуснати пенсии на естрадните звезди.

Затова пък министерството има право да дава държавни награди. Така се стига до идеята музикантите да получат парични премии, наречени награди, които по думите на Банов със сигурност ще бъдат удължени и след сегашната им давност от 3 години.

Същевременно ще бъдат намерени и други поводи, за да се дадат пари и на други хора на изкуството, каза Банов.

"Не се сърдете сега", заяви водещият на културния министър.

"Не ви се сърдя, но съм учуден от позицията, която заемате", отвърна му пък Банов в края на разгорещения дебат помежду им.

Междувременно стана ясно, че братя Аргирови ще се срещнат утре с министъра на културата Боил Банов, след като той лично ги покани от ефира на БНТ, за да обсъдят заедно как всички заслужили музиканти, а не само 65-имата от "Златния Орфей", да получат парични награди.

Братя Аргирови се обадиха на живо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" да обяснят на министъра, че има и други известни изпълнители, които не са участвали в "Златния Орфей", но също заслужават премии. Сред тях са Росица Кирилова, Милена Славова, както и самите те.