Вицепремиерът на България Марияна Николова е получила уверение от френския президент Еманюел Макрон, че отношенията между народите ни са топли. Това съобщи самата Николова във Фейсбук.

Вицепремиерът се срещна с Макрон по време на вечеря в китайския град Шанхай, чиито домакин е бил Си Дзинпин. Събитието е било по повод второто издание на Международното изложение за вносни стоки в Китай.

Николова пусна във Фейсбук и своя снимка с Макрон и съпругата му Брижит.

БЛИЦ припомня, че в това интервю Макрон заявява: "Предпочитам хора, които идват от Гвинея и Кот д"Ивоар законно, които са тук и които вършат тази работа, отколкото български или украински незаконни канали".

Има предвид мигранти, които легално заемат работни места, малко желани от французи. Въпреки последвалите обяснения, включително от самия Макрон пред премиера Бойко Борисов, българското МВнР реагира остро като връчи протестна нота във френското външно министерство, а заместник-министърът на външните работи Петко Дойков извика на разговор френския посланик у нас Флоранс Робин.

Освен това по време на балотажа за местна власт в България и президентът Румен Радев се изказа остро за скандала, който се разпали след думите на френския му колега.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!