9-годишно момиченце разбуни духовете в мрежата с необикновеното си писмо до Дядо Коледа. В него Алиса не иска нищо за себе си. Почти нищо. Всъщност малкото момиченце го моли за нещо – да занесе подаръци на дечицата, които нямат родители.

„Здравей, Дядо Коледа! Аз си имам всичко! Не зная какво мислиш за мен, но моля те, донеси подаръци на децата, които нямат родители”, пише малката Алиса.
 
Писмото бе качено в  Pikabu от потребител с никнейм geniyk. Той пояснява, че автор на трогателната молба 9-годишната му племенница.

Думите на малкото момиченце предизвикаха разнопосочни реакции. Едни хвалят Алиса, че не иска айфон, както останалите деца. Други пък отбелязват, че писмото й е кошмарно не само заради правописните грешки, с които е пълно. Те смятат, че малкото момиченце е лишено от способността да мечтае, а върху крехките си плещи носи отговорността за целия свят.
„Какъв кошмар! Момиченце на 9 годинки не може да иска, вместо това мисли,че трябва да носи отговорност за целия свят. А след това хората се изненадват, когато един човек не иска нищо от живота, не знае нищо за себе си и ненавижда работата си, която самият той не е избирал. Бедното дете”.

„Отказът от собствени желания в ползва на състраданието – това е много тревожен симптом. Детето мисли, че е длъжно да направи избор. А здравият човек не прави такъв избор, при него и собствените му желания са удовлетворени, и състраданието се появява в нужния момент. Не трябва да се отказваш от себе си заради другите, това е нездравословна жертва”, гласят част от укорителните коментари.

„Добро дете. Защо пък не?!”, „Не всички родители възпитават децата си като егоисти. На децата често им е присъщо състраданието. Те гледат филмчета, в които някой се грижи и страда заради приятеля си. Какво лошо има в това?”, са само част от мненията на хората, изказали се в защита на доброто момиченце.