Къде са погребани тленните останки на последния български цар Борис Трети? Това е въпрос, който се задава години наред и досега конкретен отговор няма. Зададохме този въпрос и на топ архиваря Марин Караиванов, бивш директор на Държавен архив - Хасково, а днес пенсионер. Известно е, че той гарантира всяка своя дума с документ.
Освен това той разполага с една част от секретните архиви на България, спасени при подпалването на партийния дом в онези смутни времена в началото на 90-те. Тогава му е било наредено да откара натоварения с архивни документи камион в екарисажа на хасковското село Узунджово, където да ги унищожи. С помощта на анархистите обаче той успява да отмъкне папките и да ги съхрани на тайно място. 

 - Г-н Караиванов, вие сте един от най-известните архивари в България и от малкото хора, които разполагат с частен архив. Ще ви попитам: знае ли се точно къде са погребани тленните останки на цар Борис Трети? Много приказки се изприказваха по този повод, имаше различни предположения, кое от тях е вярното? 
 - Мога да ви кажа само това, което знам от документите. През 1946 г. ОФ-властите ексхумират костите на царя от царската гробница в Рилската обител и ги пренасят в параклиса, който се намира в парка на двореца “Врана”. Това се удостоверява от един оригинален архивен документ. Според петричката врачка Ванга обаче те са изнесени от параклиса през 1949 г. и буквално са изхвърлени в един текезесарски свинарник, където са напълно унищожени. Това пък го знам от дългогодишния методист на Хасковската регионална библиотека Борис Чанков. Той посещава Ванга през 1990 г. и се връща от там, след като е получил отговор на всичките си въпроси. А един от тези въпроси e свързан именно с костите на цар Борис Трети, наистина изядени от прасетата.

- Какви са били другите въпроси на Чанков?
 - Вторият му въпрос е бил свързан с внезапната кончина на Тодор-Живковата щерка Людмила, председател на Комитета за култура с ранга на министър. Знаете ли какъв е бил отговорът на Ванга? Тя сдъвкала няколко думи от рода на: ”Не видях такава смърт, не видях... Умъртвена е по заповед на КГБ и лично на Юрий Андропов”. И пророчицата не казала нищо повече от това... 

- Вероятно вашият познат е питал и за съдбата на България в бъдеще?
 - По това време на власт беше Луканов. И споменавайки неговото име, хасковлията на секундата бил прекъснат от Ванга с думите: “Ке го утрепат Луканов, ке го утрепат! Щото завалията се надлъгва с братушките за един билюк алтъни! Язе и хабер му проводих да доде, да се видим, ама он хич не хваща вяра на моите думи! Язък си за него!...” Както вече знаем, малко след това Луканов беше застрелян на излизане на дома си. Може би ако беше се отзовал на поканата на врачката, и досега щеше да е жив. Но ще кажа още нещо, Ванга страшно се ядосала на питането на Чанков за това дали България и Македония някога ще воюват една срещу друга. Този въпрос вбесил пророчицата и тя ядосано креснала “Българите и македонците са истински кръвни братя и никога няма да посмеят да се трепят помежду си. Македонската народност никаква я нема и македонското население е неразделна част от българското!”. Не е вярно, казала още Ванга, че българите са били чергари! Откъдето са минавали и държави са оставили, и от бял камък градове са градили. Българското писмо е едно от най-старите на Земята! Редно е българите да са заедно, инак ке ги изтребят, както в миналите времена, когато около една дузина български държави са затрити до крак!”. 

- Какво е имала предвид Ванга с тези думи?
 - Най-вероятно безвъзвратно погубената и процъфтяващата в онези времена Волжка България. През 1552 г. руският цар Иван Грозни подир кръвопролитна бран превзема българската столица Казан и поголовно изтребва всичкото българско население! Всъщност държавата Волжка България е създадена през 660 г. от хан Котраг, вторият син на великия хан Кубрат, който изгражда своята за чудо и приказ столица - почти непристъпната крепост Велики Болгар... И до днес се питам откъде ли неграмотната Ванга знаеше за всичките тези тъй отколешни исторически събития? Просто умът ми не го побира! А на Борис Чанков Ванга казала: “Аз 45 години изпадам в транс и не съм видяла ни Господ, ни Христос, ни Аллах, ни светиите им. Ако има Бог, то той е неизчерпаем огън. Въобще Бог не може да го има извън света, Бог е в този свят! Няма Бог в човека, но има човек в Бога! Ако има Ад, значи Бог не е Всеблаг и Всемилостив, а ако е такъв и не може да премахне Злото, значи не е Всемогъщ!”. 
Сиреч или Бог е Всемогъщ, но не е Всеблаг, или пък е Всеблаг, но не е Всемогъщ! И съвсем не е достатъчно да притежава само едно от тия две съвършенства: Всемогъщество и Всеблагост - необходимо е да ги притежава и двете! И щом е едноличният съчинител на вселената, той носи отговорност за всичко хубаво и лошо, което се случва в нея, както и за нравствените, психическите и физическите страдания на човека! Иначе излиза, че всички религии са само измислени, за да са в полза някому. В такъв случай остават само ученията на Петър Дънов и “Агни йога” на Николай Рьорих и неговата “Огнена библия”, в която силно вярваше и Людмила Живкова. Предполагам, че точно тази е причината съветското КГБ да я удави в препълнената вана на резиденцията в Бояна. А думите на Ванга пред Чанков са: “Людмила вярваше в прераждането и в това, че има безсмъртие на душата!...”

- В последно време много българи потърсиха упование в Бога, спасение ли търсят, или бягат от отчаянието си?
 - В разказа “По жицата” Йовковият литературен герой Петър Моканина трагически възкликва: “Боже, колко мъка има на този свят, Боже!”. И тутакси съвсем логично възниква още по-логичният въпрос: защо наистина Бог е допуснал в битието ни толкоз неизбродима мъка? Ами заради забранената от Бога, пусто опустяла, райска ябълка, гламаво откъсната от Адам в Райската градина, ще кажат вярващите. И какво правим тогава? Пак се обръщаме към Бога, защото няма към кого другиго да се обърнем. Властта и богатите са ни зарязали и са ни оставили в ръцете на всички възможни божества. Ама то май и на небето е като на земята. Какъвто е християнският Бог, такъв е ислямският и юдейският, и будисткият, и индуският. С една дума, хвани единия, удари другия. Богове, богове, пък хората страдат и умират. Това и аз не го разбирам. Но религиозните влъхви никога не мирясват и едва ли е случайно, че в последно време изскочиха толкоз много плачещи, плюещи и дори налитащи на бой икони на Богородица. Стигна се дори дотам, че православните адепти обявиха за теист дори и Ботев, който навремето публично нарече вярващите във византийската “религиозна воня” - “православни скотове”! Затуй и днес гръмогласно звучи като аксиомна предпоставка за безпрекословната, животворна свобода на човечеството проницателната констатация на непоколебимия прометеевски метежник Михаил Бакунин: “Докато имаме господари на небето, ние ще си останем роби на земята!”.

Баба Ванга за Людмила Живкова: Той знае кой я уби! 

Пророчицата говорила пред Нешка Робева за смъртта на дъщерята на Тато

Баба Ванга била много близка с дъщерята на Първия - Людмила Живкова. Тя сипела само суперлативи за нея. “Ако беше жива, и нея щяха да оплюят. Но ще дойде време, българите ще разберат колко много Людмила направи за българския народ и за българската култура”, не спирала да повтаря ясновидката. Това наскоро разкри легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Тя също бе приятелка с петричката врачка. Робева твърди, че пред нея баба Ванга казала, че само Иван Славков знаел за мистериозната смърт на червената принцеса, писа 168 часа.
“Cлeд вpеме cpeщнax втopия cъпpyг нa Людмилa Живкoвa - Ивaн Cлaвкoв, и мy пpeдaдox paзгoвop c лeля Baнгa. Cпoдeлиx мy, чe cпopeд нeя тoй знaeл зa миcтepиoзнaтa cмъpт нa cъпpyгaтa cи. Toй caмo лaкoничнo ми oтгoвopи “Дa, знaм”, нo нe paзкpи пoдpoбнocтитe”, cпoмня cи вeликaтa тpeньopкa.

Taкa Бaтeтo ce oкaзвa eдин oт мaлкoтo xopa, кoитo знaят кoй e пpичинил тaйнcтвeнaтa cмъpт нa дъщepятa нa Toдop Живкoв.

Тодорка НИКОЛОВА