Пловдивският окръжен съд осъди Марияна Пейкова на 12 години затвор за умишлено убийство.

Жената беше призната за виновна в това, че на 24 юни 2019 г. в  Пловдив умишлено е умъртвила любовника си Йордан Иванов, на 56 години, с когото преди това дълги години живеели на семейни начала в жилището му.

Във фаталната вечер Данчо Пияндето, както жертвата била известна сред познатите си и Марияна, която живеела с него от много години, традиционно седнали на масата. Марияна и Данчо били алкохолици. Същата вечер погълнали 2 литра бира и 2 литра медицински спирт.

Кавгата, по думите на убийцата, станала, защото Данчо Пияндето я ревнувал от техен общ приятел. Грабнала нож, забила го в корема на любовника си. Той легнал и казал, че му е много зле. Марияна, която била солидно пияна, заспала.

Когато се събудила на сутринта, любимият й бил мъртъв. Без да се церемони, жената събрала багажа си и отишла у приятелка на гости. Там със съпругът на домакинята продължили разпивката.

Трупът на Данчо Пияндето бил открит след денонощие от приятел, който отишъл да го търси. Полицията се свързала с Марияна по телефона, която излъгала, че е на път и ще отиде в полицията, когато се прибере. Изключила телефона си и се преместила да гостува при приятел. След дни била открита и арестувана.

Тя твърди, е мъжът сам се е пробол, но съдебните експерти са категорични, че острието на ножа е дълго 12 см, а се е забила в корема на жетвата 14 см. Навътре, тоест забито е със сила, което само друг човек може да извърши.

Днес в съда стана ясно, че Данчо Пияндето бил кротък човек, като се напиел лягал да спи. Половинката му обаче била много агресивна след запой.

Беше подчертано, че често ходила в католическата църква в квартал „Кючук Париж“, където имало социална кухня. Вдигала скандали и налитала на монахините да ги бие. Често била викана полиция. 

От  събраните доказателства по делото не се установява подсъдимата Марияна Пейкова да е нанесла прободно-порезните рани при неизбежна отбрана. 

Като смекчаващи вината обстоятелства бяха отчетени чистото съдебно минало, влошеното здравословно състояние, както и частичните самопризнания, направени от подсъдимата Като отегчаващи вината обстоятелства съдът отчете лошите характеристични данни на подсъдимата, както и обстоятелството, че деянието е извършено след  употреба на  алкохол.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ