Около 5000 пенсионери има готовност социалното министерство да прати тази година на почивка. Това предвижда приетата днес от правителството Програма за активно стареене. Тя ще стартира през средата на април, съобщи министър Емилия Масларова.
В програмата могат да се включат пенсионери над 65 години, самотни хора, настанени в социални домове с възможност да се обслужват сами, и възрасти хора на енергийни помощи. Държавата има готовност да плаща около 40 лева на ден, в които влизат хотел, храна и 2 рехабилитационни процедури. Пенсионерите ще трябва сами да заплатят пътя до съответното място и курортните такси. Почивката ще бъде между 10 и 14 дни. За отделните градове ще бъдат направени квоти за участие в програмата според броя на пенсионерите в социалните домове и тези, които са на енергийни помощи, обясни Масларова. Тя посочи, че в средата на март ще започнат конкурсни процедури за одобряване на базите и хотелите, които ще искат да приемат възрастните хора. Колкото по-ниски са офертите, толкова повече хора ще могат да се възползат, коментира социалният министър.
Пенсионерите ще ходят на почивка в неактивния туристически сезон - между март - май, и септември-ноември.
Програмата е до 2011 година. Тя ще се финансира от бюджета чрез Агенцията за социално подпомагане. Пари на ръка няма да се дават, каза социалният министър. Има готовност да стартира с обхват от 5 хиляди души.
Миналата година 1200 пенсионери са се възползвали от програмата и са били вече на почивка. Тези, които вече са ходили на отдих, ще могат да участват пак след три години, каза още Емилия Масларова.
Броят на пенсионерите, които ползват социални услуги в институции за стари хора към декември 2008 г., е 5373 души. Над 150 000 са пенсионерите, които получават целеви помощи за отопление.
 
По повод предстоящото увеличение на пенсиите от първи април Емилия Масларова не пожела да коментира колко души ще получат надбавки. Тя каза само, че в момента се правили разчети в НОИ. Пенсионерите на минимална пенсия вече получили увеличение от първи януари и ще получат и от първи юли, посочи социалният министър.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ