"Има две неща, в които се използва терминът "код" в скандала с машинното гласуване. Едното е изходният код - програмният код, с който са направени софтуерните системи, свързани с гласуването.

Другото са кодове, които се използват за верификация. Тях само ЦИК ги притежава... Трудно е да се направи манипулация, защото кодовете ги има само ЦИК. Там има представители на всички политически партии и би трябвало всички да се наговорят едновременно, за да стане нещо. 

Машините имат хартиени следи и може да се проследи дали нещо е правено". 

Това каза пред БНР Лъчезар Томов, математик и софтуерен специалист. 

И допълни, че пътят напред към по-честни избори е машинното гласуване, но - добре обезопасено

Специалистът изрази мнение, че различни партии правят злободневни провокации по темата с машините - като това, че хората не са навътре в техническата област

Томов беше категоричен, че лесно може да се провери дали има подмяна на вота и че внушенията за подмяна са прибързани:  

"Трябва да се види дали има някаква аномалия, която да издава основание за подозрение. По време на избори с нормални хартиени бюлетини в България манипулациите бяха огромни - особено в региони с неграмотни хора".

Това каза математикът, но не обясни защо на последните гласувания с машини ПП въпреки всички прогнозни резултати рязко дърпаше напред в последните часове преди затварянето на урните, като това не се случи с никоя друга партия.

По думите му трябва да се работи за връщане на доверието на хората в демократичния процес и да има масово участие на избори, а не да се разклаща вярата в това, като се злоупотреба с темата. 

"Искаме да има доверие в институциите, в изборния процес, за да има устойчивост и национална сигурност. България е в тежка ситуация и не е моментът за такъв тип боричкане". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук