"Спадът на новозаразените българи с коронавирус е комбинация от мерките, които се взеха, но тази седмица R0 е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата", това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ преподавателят в Нов български университет д-р Лъчезар Томов.

Сводка за COVID-19 у нас: Тази събота бе най-добрият ден от много време насам!
След седмица според него, това ще доведе до скок при новозаразените.

"Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, това е бавен ръст, но ръст", коментира математикът.

Той даде за пример проблемите в Англия, която е затворила всичко без училищата и е отбелязала ръст, спомена и Германия - където учениците са с маски в училище и въпреки това не са могли да се справят със ситуацията без да затворят училищата.

"Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето хора са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. При някои хора има голямо закъснение при развиването на симптоми. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развитие", каза още д-р Томов.

По думите му, него го притесняват опитите да се контролира епидемията с периодично отваряне и затваряне по един и същ механизъм като преди с очакването, че сега ще е по-добре от преди, а според математика, напротив, сега ще е по-зле.

"Ние не сме имали много заразени. Оценките на щаба са от 12-15%, горна граница 20% да са били заразени, някаква част от тях не са развили както трябва антитела и съответно подлежат на реинфекция", допълни математикът.

"Колективният имунитет в България е на много ранен етап. Носенето на маски, на шлемове - навсякъде и постоянно, ще доведе до отмяна на мерките", категоричен бе Томов. 

"Ако има дози, у нас може да се достигне до 40 000 ваксинирани на ден с помощта на личните лекари, особено след одобрението на ваксината на Астра Зенека", подчерта той. 

Математикът коментира и дали е удачно парламентарните избори да се проведат на 28 март с оглед на епидемичната обстановка. По думите му това е напълно възможно, ако са изпълнени няколко критерия - членовете секциите да са ваксинирани, да се отчитат по по-малко от 100 новозаразени с коронавирус за денонощие и да не сме влезнали в трета вълна.

"Мерките работят добре, имаме спад в заболеваемостта и мисля, че ако се отвори всичко за ден-два за изборите, няма да е проблем", поясни математикът Лъчезар Томов.