Споровете за коя система е по-добра могат да се водят много дълго. След референдума е ясно едно: народът даде червен картон на пропорционалната система. Това е мнението на 2 милиона и половина български граждани. Никога до сега не е имало такова участие за референдум. Това каза омбудсманът Мая Манолова в "Още от деня" по БНТ.
Не се наемам да гадая кой точно е отишъл да гласуват, числото остава впечатляващо. Не е редно да се говори, че това е референдума на Слави, това е референдума на народа! Има два основни вида актове, които конституират властта. Всички, които толкова ярко застават срещу референдума се опитват да дестабилизират държавата. Рефендума е начина по който гражданите управляват държавата, допълни Манолова.В парламента пак не се съобразиха с референдума и оставиха субсидията 11 лева. Мина 1 месец и слушаме само декларации, няма никакво конкретно действие. ЦИК също се опита да провали референдума с хилядите проблеми, които създаде при гласуването. Не чух смислени аргументи срещу този законопроект, каза още тя.

Доверието към избирателната система и институциите е изчерпано. Въпроса не е дали някой ще внесе законопроекта. Излишно е да го коментирам с депутати. Аз работя за тези 2 милиона и половина граждани, добави в заключение омбудсманът, като обясни, че референдума не е идеален законопроект, но трябва да бъде съобразен с желанието на народа.Топлофикация е привилигирован манипулист, който се радва на политическа протекция. Безсилна съм към битката, която водих за отмяна на юристконсултските възнаграждения. След като поисках информация от директора на дружеството за това колко юристконсултски има и колко пари са похарчени за тях, колко са ДМС-тата, се оказа, че дружеството отказа да ми предостави тази информация. 

Общинско дружество, което е собственост на столична община отказва да предостави информация на собствениците си отказва да даде информация, за това къде колко пари харчи.