Ганка Иванова от София е майка по призвание и приемен родител по документи. В момента под нейното крило са 20 деца - 2 биологични и 18 приемни.

Грижила се е за деца, жертва на схема за продажба на новородени, и за деца, чиито родители са се опитали да ги продадат чрез обява в интернет.

Подкрепа в приемната грижа оказват от фондация “За нашите деца”, разказва Нова тв, като за тяхната сигурност нарича хлапетата с имената Борис и Нина.

Двете от общо осемнайсетте деца, които Ганка Иванова от София приютява в дома си и гледа като свои. Тя е първият професионален приемен родител в България. Момчето е на осем месеца, изоставено в столичната Първа градска болница.

Момичето е на три години. Идва от защитено жилище. Ганка разказва, че биологичните им родители никога не са се интересували от тях. И двамата са изоставени на ниво родилен дом - родени и на следващия ден изоставени, разказва тя.

Борис и Нина все още не са вписани и в регистрите за осиновяване

“За тях сме мама и тати. И те имат нужда да казват на някого "мамо". Те са си моите деца. Тук са проходили. Тук са проговорили - разказва Ганка. - Почти всички бебета, които са минали, са проходили у дома.

Правили сме прощъпалници, правили сме рождени дни”, споделя още приемната майка.

Това са 18 деца и 18 съдби. Освен приемните Иванова има и две биологични деца, които вече са големи.

„Някак си може би имам потребност, и аз не мога да го обясня.

Правя го с лекота. Затова казвам, че това е призвание, не е професия. И като започнат да говорят, че го правим за пари, много ми е болно“, споделя още тя.

Всичко започва през 2006 година, когато за първи път се грижи за дете без родители. Впоследствие го осиновява. Петя вече е тийнейджър, на 14 години.

„Тя не беше виждала хладилник по това време. Явно храната й е била недостатъчна. Когато стана спешно настаняване, аз бях направила набързо супа и кюфтета и тя почна с тези кюфтета. Най-вероятно имаше някакъв страх да не остане гладна. И до ден днешен тя си прибира чипс, лакомства, трупа си ги в нейната стая“, разказва още Ганка.

Тя се грижи и за бебето, което през 2012 година е обявено за продан от родителите си срещу 5000 лв. Майката и бащата са били наркозависими. В дома на Ганка е настанено временно и друго дете, също подготвяно за продажба. Майката е била част от канал за трафик на новородени.

Разделите с децата са трудни. Тогава емоцията надделява над професионализма.

Някои от децата са осиновени в България, други в чужбина. Много малка част от осиновителите обаче поддържат връзка с приемните родители. Но приемната майка се надява, че някой ден нейните деца, както ги нарича, ще разберат за нея и ще поискат да я видят.