От БЛИЦ вече ви разказахме за скандален случай как свещеник от Троянския манастир изгони от храма дете с аутизъм, защото по думите му, то крещяло. Случката е записана от приятели на майката и предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

Притесняваме, че хората не разбират, че има и различни деца. Когато едно дете не се държи според нормите, не означава, че е разглезено и лошо възпитано… Не го приемам лично, единствено искам повече разбиране, повече толерантност", коментира майката.Пред bTV майката на детето – Кристина Борисова, разказа, че това се е случило на 16 декември. Тя е посетила Троянския манастир с 5-годишната си дъщеря Ема, с диагноза аутизъм, защото в храма имало чудотворна икона. Вярваща съм, вярвам в изцелението и исках да се помоля за детето си, казва майката.

Тя уточни, че детето ѝ не крещи, но издава особени звуци, защото не говори. Отец Георги ги изгонил веднага.

Лоши новини за свещеника, запечатан на видео от колежка на брутално убитата Виктория Маринова 

"Аз излязох и отказах да вляза пак. Мои приятели влязоха с детето, за да разберат защо ни гонят, и заснеха клипа.

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий се извини от името на отец Георги и от името на цялото братство.

"Самият той съжалява за случая, добър духовник е, обърнал е внимание на много хора в нужда. Изкушението дебне всички нас. Това е тежко прегрешение, което може да бъде опростено чрез искрено покаяние", каза игуменът на Троянския манастир.

Той е наказал свещеника със забрана да служи и да чете молитви в храма.