Попълнете търсена ключова дума или фраза

Майката на прегазената Лора: Не може съдиите да вменят вина на пешеходеца за това, че пресича на пешеходна пътека

https://blitz.bg/obshtestvo/maykata-na-pregazenata-lora-ne-mozhe-sdiite-da-vmenyat-vina-na-peshekhodetsa-za-tova-che-presicha-na-peshekhodna-pteka_news478907.html Blitz.bg

Всичко, което се случва, опира накрая до застрахователите, каза депутатът

София, България 12 Ян. 2017, 08:32 1018 прочита 0 коментара
Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това. Това каза Нели Петрова депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.
Тя добави, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", допълни Нели Петрова пред bTV.

"В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира", каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че това, промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", каза в заключение тя. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам