Цялата рода на лидера на партията "Ред, законност, справедливост" Яне Янев се гордее с него, но се и тревожи. "Страхувам се да не убият моя Яне", признава майката на депутата пред "168 часа".
"Най-големият ми страх е да не се случи нещо със сина ми. Страх ме е да не навредят на Яне, да не го убият!", прехапва устни 59-годишната Любка Янева и притваря очи. Химичката от Сандански знае, че синът й съобщава важни неща. Разкрития, които могат да пратят хора в затвора.
Часове по-рано независимият депутат е направил поредното разкритие за източване на ДДС и далавери за милиони в митниците. Същата седмица Янев е внесъл в столичната градска прокуратура документи, които уличават в корупция високопоставени данъчни служители.
Любка Янева и съпругът й Георги изчитат всички информации и факти, изнесени от наследника им, и мълчаливо се споглеждат.
"Много е активен и разкрива големи далавери. Целият град се тревожи да не му се случи нещо".
Независимият народен избраник получава често заплахи по телефона, твърдят роднините му. "Лично съм била свидетел как му се обади един главорез и каза, че ще му резне зелката", задъхано обяснява депутатската леля Венета. "Хората в града говорят и се притесняват наравно с нас. Страх ги е, защото е прекалено честен", нарежда роднината на Яне Янев. Майка му Любка също е убедена, че именно най-ценните му качества като принципността и честността ще докарат беля на сина й.
Най-близките роднини на депутата сравняват живота му с този на Васил Левски. "За нас той е истински Апостол", категорична е леля му Мария. Този паралел още преди години направила баба му Славка. "Беше мъдра жена. Знаеше над 200 песни и стихотворения. Когато Яне отидеше при нея, тя му казваше: Яне, ти си Левски, и започваше да му рецитира стиховете как 9 години по света се е скитал", спомня си с умиление думите на възрастната си свекърва Любка Янева. Тя смята, че синът й прилича много на дядо си - Яне старши. Освен името и усмивката му, депутатът е наследил от дядо си и влечението към политиката. Яне Янев-старши е кметувал цели 8 години в родното си село. Но по негово време политиката не е била така опасна, както е сега, поклаща глава Любка Янева. И продължава:. "Разчитам на неговия ум и правилната му реценка
"Янката винаги е действал разумно. Каквото и да направи, първо преценява рисковете. Така се успокоявам и сега. Знае какво иска. Разчитам на неговия ум и правилната му преценка". /БЛИЦ