Очаквано, туристическият трафик към Гърция през граничен пункт "Кулата-Промахон" рязко се увеличи днес.

Колоната от леки автомобили, изчакващи по трасето на автомагистрала "Струма", е близо 11 километра, съобщиха от Граничната полиция. Забавянето е най- вече заради засилените проверки на гръцките здравни власти, които извършват тестване за коронавирус на голяма част от преминаващите, съобщава БНР.

В края на опашката джипиес-координатите показваха 11 километра отстояние до граничния пункт "Кулата".

Ето какво казаха чакащите:

"От 8.30. Сега е 14.00 часа. Шест часа вече. Шест часа - 10 километра".

"В 8.40 пристигнахме малко след "Шела" на Левуново и вече пет часа и половина горе-долу чакаме. Идеално е. Водата ни свърши, но скоро ще минем. Половин час още, което спрямо това, което сме минали, е малко".

Това, което впечатлява е, че пътуващите са спокойни и ясно осъзнават, че това пътуване е техен избор.

Още в ранните часове на деня потокът туристи, тръгнали към Гърция, се увеличи рязко. Леките коли са предимно от Румъния, Сърбия и България.

Много са и автобусите, ангажирани от туроператори, за еднодневна или по-дълга почивка. Екипи на Пътна полиция организират подреждането на автомобилите по магистралното трасе преди пункт „Кулата“, като едната лента е освободена за автомобили със специално предназначение.

Гранична полиция следи за ситуацията в самата зона, като не допуска коли да влязат по обиколния път между близките села. На четири трасета нашите екипи пропускат леки автомобили, и по едно за камиони и автобуси, които вече са се изтеглили към Гърция.

На „ Промахон“ обаче гръцките власти извършват засилен здравен контрол, като се тестват не само граждани от трети страни, но и тези от държавите членки на ЕС.

Причината за драстичните мерки е рязкото увеличение на заразените с коронавирус у нас, в Сърбия и Румъния. Освен това сръбските граждани могат да влязат в южната ни съседка единствено през нашата страна, тъй като Гърция затвори за туристи границата си със Северна Македония.

До неделя ще бъдат отворени и другите гранични пунктове - „Ивайловград", "Капитан Петко войвода" и "Маказа", но от понеделник 6 юли, гръцките власти обявиха, че само на "Кулата-Промахон“ ще се пропускат туристи.


Ето какво разказва във Фейсбук друга отчаяна пътничка, подредила "мъченията" си по часове:"Опашката започва на 13 км от Кулата! Тъкмо спряхме в 9:26ч.
Актуализация:

-11.26 ч, 2 часа сме на опашката и имаме цели 9 км до границата!

-12.26ч, 3 часа на опашката - 8 км от границата! 1 км за 1 час.

-13.26ч, 4 часа на опашката, 5 км до границата!

-14.26ч, 5 часа на опашката и на 2.2км до границата!

-14. 47ч, 5ч и 20 мин, минахме границата. Искаха само паспорти, кодове не гледаха."

"Минахме току що... наредихме се в 5:20 на колоната когато беше около 8км. Българите направо пускат, ад е при гърците... мъка мъка. Кодове не ни искаха, но на детето искаха акт за раждане и документ за сключен брак. И на кучето никой не пожела да види паспорта", разказва друга туристка.