С рекорд стартира третото издание на мегафорума за селско стопанство, вино и храни в Международен панаир Пловдив – 25% от изложителите идват за първи път. Това внушително присъствие на нови участници ясно говори за значими промени в бизнеса и за големия интерес към проявата, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на националния изложбен център, при официалното откриване на 22 февруари.

Над 700 компании от 33 държави се представят на мегафорума, който е единствен на Балканите.  Той включва шест международни изложби: „Агра” с „БиоАгра” – за селско стопанство, „Винария” – за лозарство и винарство, „Фудтех” – за хранителната промишленост, „Хорека Пловдив” – за оборудване за заведения, магазини и хотели, „Апи България” – за пчеларство, и „Вкусове от Италия”. Демонстрирани са  50 новости, от които десет световни.


           
Това съчетание от изложения дава шанс продуктите да стигнат до по-широк кръг потребители и повече възможности за контакти, изтъкна министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, преди да пререже лентата.   Засилваме връзката между науката и бизнеса, затова и тази година Селскостопанската академия е силно представена, добави той. На откриването присъстваше и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Значението на международните изложби „Агра“, „БиоАгра“, „Винария“, „Фудтех“ и „Хорека“ е важно и за утвърждаването на Пловдив като търсена дестинация за събитиен и културен туризъм, се подчертава в поздравителния адрес на министъра на туризма Стела Балтова.
           
Проявата  вече излиза извън чисто икономическите параметри и дава решения за качеството на живот, обобщи д-р Иван Соколов. Възраждането на местните храни и вина е основен акцент на мегафорума тази година. Представените иновации променят цялата верига от  полето до трапезата, за да се гарантира, че потребителите ще получат чисти и здравословни продукти.
         
Повече от два часа отдели министър Христо Бозуков, за да разгледа експозициите. Неговата обиколка започна от палатата, в която са щандовете на научните институти от Селскостопанската академия. Те показват 19 новости – подобрени сортове растения, методи и съоръжения за тяхното отглеждане.   Специалистите могат да видят също технологии, техника и оборудване  за селското стопанство, лозарството и винарството, хранителната индустрия.
           
В уникалния Град на виното и деликатесите посетителите ще опитат новите колекции на български и чуждестранни изби, както и богата гама храни и специалитети. Атрактивната визия и пъстрата палитра от изискани продукти  привличат в него експерти и ценители на винарството и кулинарията.
        


Мегафорумът продължава до 26 февруари. Очакват се над четиридесет хиляди  посетители от страната и чужбина.  Изложбите може да се разгледат от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа.