До началото на пролетта ще вали по често сняг, отколкото през февруари. Това показва справка на последните обновления на моделите, публикувана от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

След прекъсване на валежите днес (17-ти март ) от петък ни очакват нови валежи от сняг и то предимно над Южна България. Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд и не са изключени да са съпроводени от гръмотевици .Данни от ЕCMWF за 19-ти март 12 часа и 20-ти март 12 часа по UTC


Данни от ЕCMWF за 21-ви март 00 часа по UTC

По същото време над Средиземно море ще се образува нов циклон, който ще достигне нашата страна до края на 21-ти март.

На много места очакваме значителни валежи от дъжд и сняг над по-високите райони от западна, Предбалкана и Централна България и планинските райони също. През следващите дни от 20-25-ти март Балканите ще са под влиянието на многоцентрова област от ниско налягане и времето над нашата страна ще остане динамично .


Данни от ЕCMWF за 22-ри март 12 часа  по UTC

Около 22-ри март над Йонийско море ще се образува дълбок циклон и той ще оказва влияние и над България. Страната ни ще попада под неговата северна периферия и валежите при нас ще са от смесен тип. Снежна граница над Западна България очакваме да е между 500-700 метра надморска височина и валежите тук ще са от примесени, предупреждават синоптиците от Meteo Balkans. По-значителни по количества дъжд ще паднат над Източна България.

Температурите през следващите дни няма да се променят особено - ще остана хладно като очакваните стойности ще са между -5 до 12 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Карти: apps.ecmwf.int