Добра новина зарадва днес цяла България! Намериха 12-годишния Александър от Перник. 9 дни, след като детето изчезна, доброволци от Клуба по делтапланеризъм в Перник стигнаха до него в планината близо до Радомир.

В 14:27 часа той е намерен на повече от 7 километра от мястото, от което изчезна на 11 ноември. Премръзнал, дехидратиран, с мокри дрехи, охлузвания - но жив.

Сашко е бил контактен и първото, което поискал от спасителите е вода. До понеделник за малкото момче предстоят редица изследвания. Той ще премине и скенер. С него ще работи и детски психолог.

14 часа и 27 минути. След 9 дни търсене, доброволците откриват 12-годишното дете. Баща му разбира, че синът му е намерен. Жив.  „Детето е оцеляло! Пътувам към болницата!”, заяви Александър, бащата на Сашко.

Веселин Георгиев е доброволецът, който първи вижда детето. То е лежало в дере, в труднодостъпна местност, на южния склон на местността „Голо бърдо”.  

„Не можах да повярвам. 5 секунди го гледах, пое си въздух и мръдна. Поиска вода, да не е толкова дехидратиран. Това нещо е от желание за живот!”, разказа спасителят Веско.   

Милко и Веско са част от стотиците доброволци, които издирват детето от деня на изчезването му.

Александър е намерен на около 7 километра от мястото, от което изчезва.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза, обявиха от прокуратурата. „Цяло чудо е той 8 дни да оцелее без вода и храна. И затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали този някого не го е пуснал заради обявената парична награда”, посочи говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Дали това е възможно - тежката дума ще е на лекарите, които трябва да го установят на базата на нараняванията и измръзванията му. Момчето беше откарано в болница „Пирогов” след откриването му.

Снимка: Nova TV

Баща му е с него.

И успя да чуе разказа на един от полицаите, видели Сашко в първите минути след откриването му. Униформеният сподели с бащата, че детето първо поискало да пие вода.

Във видеото може да видите как бащата на Сашко реагира на откриването му и какви въпроси задава на униформения. Точният момент е на 06:03 минута от видеото.

Детето е с лека дехидратация, но в стабилно и добро състояние, заяви министърът на здравеопазването доктор Асен Меджидиев. „Искам да успокоя всички, че крайният резултат е много положителен. То е изключително спокойно. Детето е боец, възрастен не знам дали щеше да издържи 9 дни”.

В „Пирогов“ по тялото на Сашко открили… БЛИЦ TV

Един от първите, които успяха да видят 12-годишния боец, беше Марио. Мъжът - близък на семейството, който се включи в денонощното му издирване, веднага след като детето изчезна.

„Докторът отвори вратата. Видях му очичките за около 5-6 секунди”, разказа Марио, близък на семейството. И макар да го видя за няколко секунди - Марио е сигурен, че Сашко е добре. „Живо, здраво, както се изрази докторът - детето се оказа голям боец, защото за времето, което е прекарало в гората навън, е доста, доста добре. Във видимо добро състояние е, гледаше, мигаше с очичките”, допълва Марио, цитиран от Нова ТВ.

В следващите дни 12-годишният Александър остава в реанимацията на „Пирогов”. А от здравното заведение обявиха, че психолози ще работят с детето.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!