Актьорът Михаил Петров е един от доайените на Народния театър със своите стотици роли - не само на сцената, но и на големия екран.
Роден е на 8 октомври 1949 г. Негов полубрат от първия брак на майка му е Юлиан Вучков. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1971 г. в класа на проф. Любомир Кабакчиев.

Дебютира в ролята на Костя в “Сами без ангели” от Л. Жуховицки на сцената на Драматичен театър “Стефан Киров” в Сливен. Актьор от Народния театър “Иван Вазов” в София от 1971 г.

В биографията му са записани повече от 100 роли и над 20 режисирани от него постановки. 

Участва в десетки филмови и телевизионни продукции и сериали, сред които са: “Вятърната мелница”, ”Звездата на Индия”, “Вестникар ли?”, “Ветрилото на лейди Уиндърмиър”, “Неочаквана ваканция”, “Хайка за вълци”, “Людмил и Руслана”.

Озвучава над 500 продукции за БНТ, сред които и всички мъжки роли в 37-те пиеси на Шекспир, продукция на Би Би Си. Участва в дублажа на чешкия детски сериал “Арабела”.
Петров има повече от 2000 записа в Националното радио.


Актьорът от трупата на Народния театър празнува с пет представления през октомври

През 90-те години на 20-и век озвучава във VHS касети, издадени от “Мулти Видео Център”. През 2000 г. прави режисьорския си дебют в Народния театър с “Пуканки” от Б. Елтън, в който играе и една от главните роли - Брус Деламитр.

След това поставя и играе във “Времетръс” от Кърт Вонегът, “Зимата на нашето недоволство” от Джон Стайнбек, “Човекът, който прави дъжд” от Ричард Неш, “Обир” от Джо Ортън, спектакъл, който още е в репертоара на Народния театър. Сред постановките му са и “Черна комедия” от Питър Шафър, “Където улиците нямат имена” от Д. Златинов и “Оркестърът” от Жан Ануи.

Актьорът от трупата на Народния театър празнува с пет представления през октомври, подава ръка на млада актриса като подарък за празника. 35 години по-късно актьорът и режисьор от трупата на Народния театър Михаил Петров отново ще се превъплъти в една от любимите си роли - тази на Фигаро от безсмъртната пиеса на Пиер дьо Бомарше.

Повече от три десетилетия след премиерата на "Сватбата на Фигаро" и година след като самият той постави като режисьор спектакъла под името "Един безумен ден", Михаил Петров ще облече костюма на бръснаря шегаджия като специален комплимент към публиката.

Представлението на "Един безумен ден" на 19 октомври на Голяма сцена ще мине под знака на галаспектакъл с много изненади, една от които ще е именно появата на Михаил Петров във финалния монолог на Фигаро.

През 1984 г., когато играе ролята на Фигаро, Михаил Петров си партнира с куп именити артисти: 

сегашният директор на театъра Мариус Донкин, Мария Стефанова, Виолета Гиндева, Антон Радичев, Жоржета Чакърова, Виолета Бахчеванова, Николай Николаев и много други. Режисьор е Никола Петков.

Сега Михаил Петров ще отбележи юбилея си и 47-ия си сезон на сцената на Народния театър с пет представления с негово участие през октомври. Това са "Мнимият болен" от Жан Батист Молиер на 16 октомври, "Обир" от Джо Ортън на 17 октомври, "Лунатици" от Кен Лудвиг на 18 октомври, "Един безумен ден" от Бомарше на 19 октомври и "Аз плащам" от Ив Жамиак на 24 октомври.

По повод юбилея актьорът, който е познат сред колегите и екипа на театъра и с финото си чувство за хумор, създаде своя лична страница във Фейсбук, чрез която се обърна с покана към публиката: "Здравейте! Аз съм Михаил Петров. Актьорът, режисьо-рът, съпругът, бащата, дядото, тенисистът и т. н. - дейности, с които, вярвам, се справям с желание и отговорност.

Понякога имам усещането, че съм в Народен театър "Иван Вазов" от мезозойската ера. Поведението и манталитетът ми обаче са като на "заловен революционер", който и под дулото на револвера няма да признае на колко години е всъщност. Но под секрет ще ви споделя, че започвам 47-ия си сезон в Народния театър

Достатъчно зрял съм, за да знам на този етап "колко е важно да бъдем сериозни" и да се позабавляваме.

И в този ред на мисли дойде моментът да отворя своя страница в интернет пространството. Време беше, CV-то започва да прелива. Снимковият и видеоматериал, публикувани на страницата, са предоставени от Народен театър "Иван Вазов" и от личния ми архив. Добре дошли и приятно гледане!", написа в страницата той.

Михаил Петров се обърна към своите почитатели и с призив да направят заедно този юбилей малко по-различен. Като помогнат за кариерата на млада, талантлива актриса, с която животът го среща случайно, но точно навреме - Вероника Янакиева.

Дълго мислих как да превърна този момент в нещо повече от личен юбилей и театрален празник

Искаше ми се чрез това събитие всички заедно да създадем един радостен спомен във времето и да сме част от осъществяването на една мечта, мечтата на Вероника Янакиева, актриса и, както тя определя себе си, "творчески пътешественик в различни измерения”. Затова ви каня да отпразнуваме моя личен юбилей на 19 октомври с нещо различно от цветя и подаръци. Това не е благотворителна кауза.

Това е част от радостта и вълнението, които ще споделим заедно. Ако желаете да бъдете съпричастни, ще поставим дарителски кутии във фоайетата на театъра преди спектаклите от моята юбилейна програма. А със събраните средства Вероника ще може да закупи нова спортна инвалидна количка, която ще й помогне за превъплъщенията й на сцената, призова Михаил Петров.

В последната седмица неговото търпение бе поставено на изпитания. Михаил Петров - доведен брат на починалия проф. Юлиан Вучков - е единственият наследник на бездетния театровед. 

Между двамата братя обаче съществувала жестока и непримирима вражда

Двамата поддържали контакт до смъртта на майка си. В следващите 5 години Петров звънял на брат си винаги на деня на смъртта й, но според професора единственото му желание е да го депресира. Вдигнал му страхотен скандал по телефона и това бил краят на отношенията им.

В интерес на истината, Вучков само веднъж е коментирал въпроса за наследството си, при това доста лаконично: “Що се отнася до апартамента, като му дойде времето, ако не се оженя, ще го дам на някого срещу гледане. Но двамата с Михаил дори не сме обсъждали този въпрос”, казваше Вучков.

Запознати с битието на професора твърдят, че освен обширното жилище в идеалния център на София на ул. “Христо Белчев” той притежава спестявания на стойност между четвърт и половин милион лева. По закон всички тези средства сега се полагат на Михаил Петров.

Паулина БОЯНОВА