Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си по отношение на африканската чума, смята проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН.

По думите му човешкият фактор е в основата на разпространението на заразата.

„От една страна, в лицето на ловджии, които разпространяват месо по домовете, а от друга, глобалното движение и вноса на свинско от други държави“, заяви микорибиологът. Той посочи, че доказано кръвосмучещи оборни мухи могат да пренасят заразата и се твърди, че комарите също могат.

"Вирусът е адаптиран много добре към околната среда, има огромна прилепчивост към диви свине и е много вирулентен", обясни пред "България он ер" микробиологът проф. Христо Найденски.

Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората трябва да разберат е, че заболяването е много сериозно и всеки, който е решил да отглежда животни, трябва да го прави по правилата - всяко прасе да бъде регистрирано, за да може при неблагополучна ситуация да има адекватен отговор от държавата.


По думите му сегашната ситуация с нерегистрираните прасета създава правен казус, тъй като държавата е обеща обезщетение, но стопаните не могат да докажат дали са отглеждали животни.

Според микробиолога мерките, които държавата предприема, са напълно адекватни.