Преди няколко дни на заседание на ВСС се взе решение да се възложи на председателя на СГС и на градския прокурор да направят проверка по случая с отлагане на делото за Николай Методиев – Пилето. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР проф. Анелия Мингова, представляващ ВСС.

Така се продължава вече установена практика по сигнали в медиите да се самосезираме с разглеждането на подобни случаи, каза тя.
Предвиждаме освен националното съвещание на съдиите да проведем и регионални по апелативни райони, на които ВСС да отиде на място при съдиите и прокурорите, за да чуе какви са причините за връщане на делата. На въпрос за ускоряване на дела с висок обществен интерес и съкращаване на съдебната ваканция, която макар и законово разписана, е дълга, Мингова каза, че е взето решение, с което са дадени конкретни указания спрямо административните ръководители за предотвратяване незаконосъобразното връщане на делата или отлагането им, и да се осигури по време на ваканцията приоритетното разглеждане на такива дела./БЛИЦ