Очаквам успешен зимен сезон. Над милион и 600 хиляди туристи са посетили зимните ни курорти през изминалата година, като сега очакваме ръст с около 5% най-вече на туристи от Гърция, Румъния и Великобритания. Курортите ни са абсолютно готови да посрещнат туристи. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

,,Съвсем скоро – на 17-ти януари, ще бъде въведена системата Ес Ти. Това е специален софтуер, който ще изпраща данните на туристите до МВР, НАП, Министерството на туризма и общините. Целта е чрез техните данни да изградим един по-детайлен профил на туриста. Разбира се, личните данни на хората ще бъдат напълно гарантирани от софтуера. Просто искаме да използваме един по-индивидуален подход за анализ на посетителите'', обясни министърът.

По думите ѝ в момента се водят разговори за облекчаване на визовия режим за жителите на бившите съветски републики от Централна Азия и посочи, че електронните услуги и издаването на визи по електронен път са ключов приоритет.

,,Да, разбираме се с новия ресорен вицепремиер, макар че се разбирах и с предишния. По-важното е да има диалог. В крайна сметка с обединени усилия можем да постигнем много повече'', коментира Ангелкова работата си с новия вицепремиер Марияна Николова.