Воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се опитва да внесе страх в населението, това е непочтено. Темата с водата се използва политически от БСП.


Некоректно е това да става с темата за липсата на питейна вода. Това заяви министър Петя Аврамова по време на брифинг в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тя изнесе актуална информация за язовирите, за които се появиха медийни публикации преди дни. „Язовир Тича, който захранва Шумен и Търговище, е с воден обем, който може да стигне за 30 месеца, но само ако се използва за питейно-битови нужди.

Язовир Камчия, захранващ Варна и Бургас, е с воден обем, който може да стигне за 10 месеца, ако се използва за питейно-битови нужди. Язовир Асеновец, който захранва с вода Сливен е с обем, който може да стигне за 4 месеца и половина, ако се използва за питейно-битови нужди.

Язовир Бебреш, захранваш Ботевград, има вода за 30 месеца, ако се използва само за питейно-битови нужди. Има вероятност и в София-област да се въведе режим на водоползване“, допусна Аврамова.

„Освен язовирите, които ВиК стопанисват, от МРРБ се ползват и язовири, които се стопанисват от Напоителни системи“, поясни тя.

„Нивата на водоемите се следят постоянно. Всички ВиК дружества ще реагират, ако се понижат нивата на язовирите поради продължаващата суша“, каза още регионалният министър.

„Бих искала този дебат да бъде конструктивен, призова министърът на регионалното развитие и благоустройството“, заяви министър Аврамова.

Тя отбеляза, че увеличаването на цената на водата цели да се подмени водопреносната мрежа на ВиК-тата. „Дружествата изпитват огромни затруднения да събират вземанията си. Хубавото е, че вече има предвидено европейско финансиране за сектора“, каза тя.

„До края на декември има 494 аварии на територията на община Перник.

При въвеждането на двуразовия режим на водата в града авариите са били по14 на ден, след въвеждането на едноразовия режим за пускане и спиране на водата един път в деня авариите са намалели двойно. Видно е, че мерките дават резултат“, каза още Аврамова.