Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова разясни казуса с винетките, заради който на някои места хората протестираха. По думите й гражданите няма за какво да се притесняват и нещата ще се регулират със споразумение между АПИ и общините, където това е наложително. 

"Може би упрека към АПИ е заради скъсана комуникация с районите край София. Още миналата година, когато от Нови Искър поискаха да пътуват без винетки беше дадена възможност на общините. Той тогава каза всички общини, които искат да бъдат без винетки да вземат тези пътища и да ги поддържат", обясни пред Нова телевизия Петя Аврамова. Тя признава, че подозира и политически момент в целия казус.

"Подозирам и чисто политически елемент, видно е и от НС, които поискаха да разясня случая с винетките около София. Автоматичното правоприлагане трябваше да започне от 1-ви март, пуснахме го тестово предварително. Хората трябва да са спокойни, камерите могат да бъдат само трафик, може да бъдат включени на опция тол и винетка, могат само тол", каза още Петя Аврамова.

"Републиканската пътна мрежа трябва да има средства за издръжка и всички автомобили трябва да заплащат тази сума, ако искаме добри пътища. 

Предложили сме на общините два варианта. Единият е тези пътни отсечки да станат общински. Там, където са предложили да бъде сключено споразумение с общината, също сме го обсъдили. Например Варна е подала искане, в което настоява пътя до гробищния парк да бъде без винетка и това е било прието. 

В Шумен, например, имаше искане един квартал да бъде без винетка. Там е препоръчано на кмета на Шумен да промени устройствения план да премести самата табела. Тези казуси трябва да бъдат решавани от всеки от кметовете", заяви министър Аврамова.

Тя обясни как ще се процедира в малките населени места, където камери са разположени по средата и на практика живеещите там се опасяват, че ще се налага да си купуват винетка, за да се придвижват там.

"Искам да успокоя всички граждани в държавата не се подвеждайте по наличието на камери за това, че ще бъдете глобени. В рамките на населените места в началото и край не се дължи тол такса, нито винетка. Имаме сигнали и за други места, където камерите за населеното място са притеснили хората.

Апелирам да няма напрежение, хората да бъдат спокойни, тол системата трябва да заработи от първи март, надявам се там, където има проблеми, да можем да реагираме."