Словашката република тества 22 храни и при половината от тях имаше разлика в качеството на храните с един и същи етикет в страната и чужбина. Това разкри министърът на земеделието Габриела Матечна пред БНТ. Както БЛИЦ съобщи, наскоро бяха разпространени резултатите от изследване, според което храните в големите вериги, внасяни от едни и същи фирми под едни и същи марки, са с по-лошо качество в Източна Европа, отколкото в Западна.
"Еднаква опаковка, различно съдържание. Какво значи двойно качество? В ЕС подобно нещо е недопустимо - имаме единен европейски пазар и това значи, че във всички храни храната трябва да е еднаква", добави тя.

Европарламентът призова комисията да извърши обстойно изследване на въпроса. 

В студиото на БНТ се заформи дискусия.

"Само големите компании си позволяват смяна на храната. Те обаче изследват вкусовете на района - какъв мирис и цвят да бъде и т.н. Но не става дума за разлика в качеството", каза Едуард Стойчев.
 
"Има разлика в качеството. Лично аз, за да си селектирам кисело мляко, купих всичките млека от магазина и почти всички изхвърлих. Не допаднаха на моя вкус. Българските комании, внасящи храна и кореспондиращи с европазара, наистина заявяват нискобюджетни продукти. Всички са си свършили работата, но негативите се обират от потребителите", заяви шеф Георги Иванов.

"Всяка домакиня знае, че, ако си купиш прах от Гърция, мирише и пере по-добре. Едно време обаче си купувах стоки от Германия, които бяха с по-ниска себестойност", добави Стойчев.