55 години след дебюта си тя се завръща по-очаквана от всякога. След 13-годишно затишие, през 2018-а грандамата на френския шансон - Мирей Матийо, пусна на пазара своя нов, дългоочакван албум - “Mes Classiques” (“Моите класики”, б.р.). 

За съжаление на българската публика, през пролетта на миналата година “врабчето от Авиньон”, както наричат легендарната Мирей Матийо, не успя да долети за обявения концерт в зала 1 на НДК. Попречи й безпрецедентната международна обстановка, породена от разпространението на коронавируса. Всички обаче се надяваме, че в последния ден на октомври тази среща ще се състои. Програмата ще включва както песни от новия албум, така и някои от най-големите й шлагери.

В очакване това да се случи нека припомним, че на 22 юли т. г. певицата празнува друг юбилей - своята 75-годишнина

За французите Мирей Матийо е “врабчето от Авиньон”, защото я смятат за наследница на Едит Пиаф (на френски “пиаф” означава врабче) и защото е висока 1,52 см. Папа Йоан Павел II я нарича “певица на любовта и мира”.
Легендарната певица е най-голямото дете в огромното семейство с 14 деца. Майка й е от Дюнкерк, известен от Втората световна война, а баща й - Роже, е четвърто поколение каменоделец. Неговото ателие продължава да работи в Авиньон и днес.

Можете да си представите, след като ден след ден се появяват все още братчета и сестричета, колко богат живот са живеели в малкото градче огромното семейство Матийо. В мемоарите си тя говори за студената барака, за бедност, бедност, бедност и още бедност. Едва когато държавата се съвзема от войната, армията Матийо получава 5-стаен общински апартамент в квартал на Авиньон, където се случва чудо. Всеки може да си вземе вана. Това става през 60-те. 

На 14-годишна възраст Мирей трябва да напусне училище, за да работи и да подпомага семейството. Според една от легендите тя напуска, защото е била левичарка (в смисъл - пише с лявата ръка) и постоянно получавала удари с гадната даскалска пръчка, когато прехвърляла молива от дясната ръка
.
Пред българските медии кралицата на шансона си спомня за своето детство:

- За мен и моите братя и сестри детството беше изпълнено с любовта на родителите ни, които вложиха всички усилия, за да ни възпитат добре. Живеехме в къща, в която беше изключително студено през зимата и много горещо през лятото, със сестрите ми се налагаше да спим в едно легло, при братята ми също беше така. Като най-голяма съм помагала на майка си в отглеждането на следващите. Баща ми беше каменоделец, живеехме простичко, но никога не сме спирали да сме единни, бяхме обградени от любов и споделяхме всичко.
Мирей обожава майка си и й посвещава последния си албум.

Обичах да пея и от най-ранното си детство пеех в църквата, в училище, вкъщи. Това са прекрасни моменти за мен, спомня си певицата.

Мирей е насърчавана от баща си да учи пеене, защото това е била негова мечта. Роже Матийо пее в църковния хор, но усеща, че голямата му дъщеря трябва да изпълни и своята, и неговата мечта. Затова част от парите за малката и в бъдеще голяма Мирей отиват за уроци по пеене при Лора Колие.

Нейният пробив започва, когато е на 16. Тя се явява на конкурс в Авиньон, който е наречен “В нашия квартал също пеем”. Взема второто място, а на следващата година - първо. 

Общината я праща в Париж, където вече е забелязана

Това става на едно от първите и много обичани предавания за шансони. Малката Мирей изпява песента “Jezebel” и веднага предизвиква фурор. Тя напомня на всички французи за иконичната Едит Пиаф. Веднага след това тя получава договор от продуцента Джони Старк. Само месец по-късно вече пее в зала “Олимпия”. 

После започва нещо като игра на рекорди - десетки албуми, издадени във всички европейски страни, десетки милиони продадени копия, концерти от “Карнеги хол” до Червения площад. Прави дуети с Пол Анка, Шарл Азнавур - нейният много близък приятел, Хулио Иглесиас (правилно - бащата на Енрике), Пласидо Доминго, Том Джоунс.

Тя блести като ярка перла на сцената, нейният личен живот обаче е тайна. Огромна тайна, защото няма нищо скрито. Тя избира да не се жени, да няма деца и да се посвети на песните си

Това не означава, че няма любови, но никога не признава кой или кои са били любимите й мъже. Медиите редовно я питат дали е била влюбена в Старк. Може би защото той й наема къща, дава й пари да си купи дрехи и, както споделя певицата в автобиографията си: “Той беше художникът, аз - неговата картина”. Когато се срещат, той е на 42, певицата - на 17. 

Мирей Матийо признава, че го обожава и той много я обича, но го нарича свой втори баща, казва, че се чувства негова дъщеря. Тиражират се и предположения, че импресариото й е наложил такъв жесток режим на работа, за да я направи звезда, че я е обрекъл на безбрачие.
С Шарл Азнавур изпяха незабравимия дует “Живот на любовта”.

Днес кариерата й продължава с пълна сила. Тя създава своя компания и започва да се продуцира сама. Прави дуети с Шарл Азнавур, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас. Има продадени над 200 милиона плочи, репертоар с над 1200 песни на осем езика. Наградена е с две степени на ордена на Почетния легион (1998) - рицар и офицер. 

Връщайки се към концерта на френската звезда у нас, нека си припомним какво каза тя в интервю за Dir.bg 2 месеца преди дългоочакваната й първа поява в България.

- Много се радвам, че ще представя музиката си за първи път във вашата столица, София. Имах истинското щастие работата ми да е свързана с пътувания до най-различни места през всичките години, така че съм нетърпелива да открия и вашата красива страна, която ще е част от турнето ми.
 

Другите за нея

Тя е мое вдъхновение
Тя е съвършена жена, мое вдъхновение. С нея не просто е лесно да се работи, с нея работата е забавление. Фина, нежна, вечна - тя е френската жена.
Кристиян Лакроа, моделиер

Различна е от Едит Пиаф
Въпреки че и на двете им казват “врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар блендата им да е една и съща. Едит ходеше от тъмната страна на живота, докато Мирей - от светлата. Тя обича живота и животът й я обича. 
Морис Шевалие, актьор

Хората ви обичат
Във Франция и Русия, както и в други страни по света искрено ви обичат като ярка, необичайно талантлива певица, като обаятелен, доброжелателен и открит към общуването човек. В разстояние на много години вие щедро дарявате хората с песните си.
Владимир Путин, по повод нейна годишнина

Живот на любовта
“Живот на любовта” (Une vie d’amour) - това е песента, която изпяхме заедно и тя ще остане завинаги наша. След Едит Пиаф тя се превърна в кралицата на Франция. Не само като певица, като артист, а като човек. Тя е посланикът на френската култура в света и посланик на света на хуманизма.
Шарл Азнавур


Виктория ИВАЙЛОВА