"Мащабът на заболяването африканска чума по прасетата у нас е огромен. До момента има около 100 000 прасета, които са заразени. Затова и при такъв сериозен  проблем, решението на властите  свинете да бъдат загробени, е абсолютно правилно.  Ветеринарен лекар съм и отлично познавам това заболяване.  Мое лично мнение е, че има и още една опция, която е хубаво да се добави към този метод загробване. Може да се използват и т. нар. мобилни инсинератори.  Препоръчвам го, защото това са подвижни мобилни площадки, в които се прилага изключително модерна технология. Тези инсинератори са полезни в случая, защото може да се ситуират там, където се унищожават животните", заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов по горещата тема с чумата по свинете.
 

"Призивите и опитите на някои „експерти“, да насочат вниманието ни към екарисажите, са меко казано несериозни. Първо ние имам един единствен действащ екарисаж, който се намира във Варна. От неговите собственици разбрахме, че капацитета му е 600 прасета на ден.  Всеки може да изчисли при 100 000 прасета колко време трябва да работи  този екарисаж. Той е морално остарял, технологията му е от средата на миналия век.  Второ-той се намира на голямо разстояние от огнищата на заразата. Представете си каква логистика по транспорт е необходимо да се организира, за да се извозят свинете до Варна. Това  няма как да се случи, защото съществува допълнителен риск. Другото, което трябва да се отбележи при разликите между екарисажа и инсинераторите е, че вторите изгарят всичко на 100 процента. Докато при екарисажа има  остатъчен продукт – т. нар. месокостно брашно. Тук възниква въпроса, какво ще го правят него. То се гори в пещи да кажем в завода в Бели Извор", посочва Найденов пред "Фрог".
 
Според него в Чехия, където се е налагало да се горят животни, са го правели с мобилни инсинератори или със загробване. И никой не се е занимавал с екарисажи.

"Някой иска да използва случая, за да реанимира екарисажите, които са морално и технически остарели. Доколкото знам, тези екарисажи са затворени, защото не отговорят на изискванията. И сега се чуват гласове: „Ама дайте да ги отворим“. Но как ще закарате хиляди трупове до там? Какво ще правите месокостното брашно?  Нали разбирате, че утре хората, които живеят във Варна, как ще се почувстват в разгара на летния сезон. Вие отивате на почивка и това започва да дими. Има съвременни методи", посочва Найденов.
 
"Поздравявам колегите от БАБХ и земеделското министерство за мерките, които са предприели и начина, по който до момента действат. Истината е, че ние сме изправени пред невиждан за нашите ширини проблем. Никога от подобен мащаб заплаха, не сме се изправяли. Единствено през 2010 година може да се направи някаква аналогия, защото имахме шап на турската граница по преживните животни. Успяхме с пълна мобилизация на полиция, жандармерия, включително и войска, да се справим. Много важно е на държавните власти да съдействат и общинските власти. Защото, ако се играе на криеница с прасетата, колят ги нелегално и ги слагат във фризерите, това изобщо не е решение на проблема. Напротив!", категоричен е Найденов.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!